1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kun haukkaat ruisleipää, haukkaat usein tuontiviljaa

MTK:n mukaan rukiin viljelyn suosio kasvaa. Etujärjestön arvion mukaan jopa puolet Suomessa käytettävästä rukiista tuodaan kuitenkin ulkomailta.

Kuva: Arja Lento / Yle

Suurin osa Suomessa viljeltävästä rukiista kylvetään syksyllä. Sateinen syksy voi pilata kylvöt ja niiden onnistuessakin talvi voi tuhota kasvuston. Lisäksi rukiin tuottajahinta oli pitkään alhainen. Siinä syitä, joiden takia rukiin viljely ei ole ollut suosittua pitkään aikaan.

Suomalaisen rukiin viljelyn vähyys näkyy myös mylly- ja leipomoteollisuudessa. Fazer Myllyn johtaja Pekka Mäki-Reinikka kertoo, että karkeasti puolet myllyn jauhamasta ruisjauhosta tehdään ulkomailta tuodusta rukiista. Se tarkoittaa, että esimerkiksi Fazerin Oululainen tuotemerkin alla myytävistä reissumiehistä puolet tehdään tuontiviljasta.

Mäki-Reinikan mukaan yhtiön tavoitteena kuitenkin on lisätä kotimaisen rukiin käyttöä niin, ettei Oululaisen ruisleivissä käytettäisi kahden vuoden kuluttua lainkaan ulkomaista ruista.

– Meillä itsellä on tietenkin ollut tahtoa pyrkiä tähän, mutta kyllä tämä ajatus on tullut kuluttajilta ja leipomo on siihen tarttunut, sanoo Pekka Mäki-Reinikka.

Ruisomavaraisuuteen vielä matkaa

Fazerin tavoitteen toteutuminen riippuu viljelijöistä. Mahdollisuuksia on, sillä rukiin tuottajahinta on noussut viimeisen parin vuoden aikana. Lisäksi isot leipomoalan yritykset, kuten Fazer ja Vaasan, ovat kampanjoineet rukiin viljelyn puolesta.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton mukaan rukiin suosio on kasvanut. Alkavalla kasvukaudella ruista viljellään noin 26 000 hehtaarilla. MTK:n vilja-asiamies Max Schulmanin mukaan se on jopa noin 6 000 hehtaaria normaalia enemmän.

– Viime syksyn hyvät säät ja sitten markkinat ovat alkaneet toimia, listaa Schulman syitä rukiin kasvaneelle viljelysalalle.

Schulman uskoo, että ruis nostaa suosiotaan edelleen, mutta arvelee että todellinen tilanne nähdään vasta muutaman vuoden kuluttua.

– Toivottavasti viljelysala on silloin yli 40 000 hehtaarin, hän sanoo.

Fazer Myllyn Pekka Mäki-Reinikka arvioi, että koko leipomoala voisi luopua tuontirukiin käytöstä, jos viljelyala olisi noin 35 000 hehtaaria.