1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jättiporkkana juurtui järven rantaan – katso kuvat

Jyväskylässä Jyväsjärven rantaan on noussut uusi maamerkki. Kuvanveistäjä Pekka Jylhän suuri ja värikäs veistos Puutarhurin taivas tervehtii katsojaansa jo kaukaa.

Kuva: Heli Kaski / Yle

Hiljattain Äijälänrantaan pystytetty teos koostuu laserleikatusta teräsporkkanasta ja -kastelukannusta. Porkkanalla on korkeutta seitsemän metriä ja kastelukannukin kohoaa kolmen ja puolen metrin korkeuteen.

Veistos on hitsattu kiinni teräslevyyn ja siellä on betoniantura.

Rakennuttajahortonomi Leena Rapo

- Hankintaa suunniteltaessa toiveena oli, että teokset olisivat mittakaavaltaan alueelle istuvia. Rannassa on 12-kerroksinen tornitalo ja korkeita taloja on tulossa paikalle muitakin, niin siinä ei olisi pieni teos ehkä paikkaansa lunastanut, kertoo rakennuttajahortonomi Leena Rapo Jyväskylän kaupungilta.

Suurikokoista veistosta varten on tehty muun muassa asiaankuuluvat tuulikuormalaskennat ja muutenkin varmistettu, että porkkana ja kastelukannu pysyvät kesät talvet pystyssä.

- Veistos on hitsattu kiinni teräslevyyn ja siellä on betoniantura. Työ on jo lopullisella paikallaan ja vain maastoa ympärillä muotoillaan vielä. Teoksen jalustaosa jää lähes näkymättömiin, kun ympärille tulee ketomainen kukkakylvös ja loiva pieni kumpare. Teos saa myös valaistuksen, kuvailee Rapo.

Kutsukilpailun tulos

Moni ohikulkija on jo pannut merkille tuoreen taideteoksen, sillä se näkyy muun muassa Vaajakosken moottoritielle. Rapo toteaa, ettei hänen korviinsa ole toistaiseksi kuitenkaan teoksesta kaupunkilaisilta kommentteja tullut.

- Ainakaan minulle ei ole vielä kommentteja kantautunut. Minut työ saa kyllä hyvälle tuulelle. Tuomariston arvioinneissakin veistosta luonnehdittiin muun muassa iloiseksi, hauskaksi ja ilmavaksi.

Tulevan kesän asuntomessualueelle Jyväskylän Äijälänrantaan haettiin taideteosta kutsukilpailun kautta.

- Teokset jyrytettiin. Mukana raadissa oli kaupungin jäsenet ja Kuvanveistäjäliitto oli nimennyt myös arviointiraatiin edustajat. Lopullisen valinnan teki tilaaja eli kaupunki.

Toteutettavaksi valittiin espoolaisen Pekka Jylhän Puutarhurin taivas, jonka hinta on noin 98 000 euroa.

- Kustannuskatto kilpailussa oli 150 000 euroa. Valittu työ on kuitenkin vuosikymmenien teos ja taiteilijan arvion mukaan se säilyy huoltovapaana jopa parikymmentä vuotta, sanoo Rapo.

Kunnianosoitus kotipuutarhureille

Suomen eniten viljelty vihannes eli porkkana on ollut taiteilijan innoituksen lähde. Jylhän mukaan Puutarhurin taivas on kunnianosoitus kaikille suomalaisille kotiviljelijöille, jotka nauttivat puutarhanhoidosta, kasvun seuraamisesta, sadonkorjaamisesta sekä omien vihannesten syömisestä.

Veistosta on luonnehdittu muun muassa iloiseksi, hauskaksi ja ilmavaksi.

Leena Rapo

- Jylhä kertoo, että kastelukannun osuudella puolestaan kuvataan ihmisen hoitavaa ja luonnosta huoltapitävää asennetta positiivisella tavalla. Luonto palkitsee hoitajansa ruhtinaallisesti –  kaiken, minkä kasvi on auringolta ja maasta saanut se jakaa kitsastelematta meille edelleen, toteaa Rapo taitelijan luonnehtineen.

Pekka Jylhä on yksi Suomen nykytaiteen tunnetuimmista kuvanveistäjistä. Hänen kaikkein tunnetuin työnsä lienee vuonna 2000 valmistunut Urho Kekkosen muistomerkki Helsingissä.