Talvivaara teki viime vuonna 700 miljoonan euron rökäletappion

Vuotta aiemmin tappio oli vajaat 84 miljoonaa euroa. Tappiossa painavat esimerkiksi arvottomiksi käyneet varastot.

Talvivaara
Maansiirtokone Talvivaaran kaivoksen primääriliuotuskasalla.
Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Kaivosyhtiö Talvivaara teki viime vuonna mykistävät 700 miljoonaa euroa tappiota. Vuotta aiemmin Talvivaaran liiketappio oli vajaat 84 miljoonaa. Lähes koko tappio kirjattiin vuoden viimeisellä neljänneksellä loka-joulukuussa.

Liiketappiossa painavat noin 600 miljoonan euron alaskirjaukset. Esimerkiksi malmintuotannon metallikasoista vanhimpia osia ei enää kannata edes ottaa talteen, koska realisointiarvo olisi pienempi kuin mitä tuotanto maksaisi.

Tytäryhtiö Talvivaara Sotkamon omaisuutta alaskirjattiin sadoilla miljoonilla, mihin vaikutti liuta takapakkeja – nikkelin maailmanmarkkinahinnan aleneminen viime vuonna, tuotannon ja vesienhallinnan haasteet, yhtiön heikentynyt rahoitusasema sekä yrityssaneeraus.

Talvivaaran vuotuinen liikevaihto puolittui edellisvuodesta 2012 ja oli 78 miljoonaa euroa.

Talvivaara oli saanut Finanssivalvonnalta luvan viivästyttää tulostietojen julkaisua. Sen vuoksi se kertoi vuoden 2013 luvuista vasta vappuaattona.

Toimitusjohtaja Pekka Perä puhuu silti rohkaisevia nikkelimarkkinoiden positiivisista tunnelmista ja Sotkamon kaivoksen hyvästä tuotantomäärästä tämän vuoden alkukuukausina.

– Suurimman osan vuotta 2013 ylitarjonnan ja heikon kysynnän masentamat nikkelimarkkinat ovat elpyneet merkittävästi vuonna 2014, ja nikkelin hinta on noussut noin 30 prosenttia alkuvuoden tasosta, Perä sanoo.

Talvivaara ja sen tytäryhtiö Talvivaara Sotkamo jättivät viime syksynä yrityssaneeraushakemuksen. Tulostiedotteessa toimitusjohtaja kiittää työntekijöitään "sitoutuneisuudesta näinä haastavina aikoina". Iso osa henkilöstöstä on lomautettuna.

Lyhyellä tähtäimellä Talvivaara on onnistunut hoitamaan rahoituksensa. Alkuun sinkinostaja Nyrstar lainoittaa Talvivaaraa sinkkitoimituksia vastaan. Sopimus ei kuitenkaan kestä ikuisesti, vaan Talvivaaran on löydettävä sijoittajia osallistumaan pidempään jatkuvaan siltarahoitukseen.