1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

M.A. Nummisen vappumuisto: Leili kiersi suorassa lähetyksessä

M.A. Nummisen mielestä vapusta on tullut aiempaa sovinnaisempi juhla. Nummisen ikimuistoinen vappujuhla liittyy suorassa lähetyksessä humaltuvaan bändiin.

Kotimaan uutiset
M.A. Numminen istuu pöydän ääressä.
Karri Laihonen / Yle

Taiteilija, laulaja-lauluntekijä, kulttuuripersoona M.A.Nummisen ikimuistoinen vappu ajoittuu miehen opiskelija-aikaan viidenkymmenen vuoden päähän. Muiston ainesosia ovat suora televisiolähetys, remuava bändi ja vappuhuikat.

– Kuuluin tuohon aikaan The Orgiastic Nalle Puh Big Bandiin, jonka periaatteena oli halu soittaa, ei niinkään taito soittaa.

Tämä oli siihen aikaan ennenkuulumatonta

M.A. Numminen

Tästä huolimatta remuava bändi oli Nummisen mukaan kohtalaisen suosittu opiskelijoiden keskuudessa ja sai jopa kutsun Yleisradiolta television suoraan vappulähetykseen.

– Esitimme siellä niin sanottua big band -musiikkia eli omia versioitamme big band -klassikoista. Tv-kameroilla oli täysi työ väistellä meitä soittajia, kun orkesterin joukossa kiersi leili, josta otimme aina vähän vappuhuikkaa soolovuorojen välillä. Tämä oli siihen aikaan ennenkuulumatonta ja -näkemätöntä.

Vappu on sovinnaistunut

M.A. Numminen sanoo, että vappu on ollut hänelle enemmän yhteiskunnallinen kuin poliittinen juhla.

Meillähän on tällä hetkellä työväen presidenttikin

M.A.Numminen

– Sosiologian pääaineopiskelijana olen juhlinut sekä työväen vappua että ylioppilaiden vappua. Sain tarpeeksi laajan kirjon, miten vappua vietetään.

Vapun luonne on Nummisen mielestä muuttunut ja juhlasta on tullut hyvin paljon sovinnaisempi.

– Ennen niin voimakas työväenhenkinen ilmapiiri on laajentunut koko yhteiskuntaa koskevaksi. Meillähän on tällä hetkellä työväen presidenttikin. Kaikki me olemme työläisiä asemastamme riippumatta.

Lue seuraavaksi