Brunei ottaa käyttöön sharia-lain kovat rangaistukset

Ankaria rangaistuksia perustellaan rikosten määrän kasvulla. Taustalla uumoillaan olevan muun muassa Brunein öljyvarantojen hupenemisen.

Ulkomaat

Brunei ottaa käyttöön sharia-lain mukaiset kovat rangaistukset huomenna torstaina, maan sulttaani Hassanal Bolkiah ilmoitti asiasta tänään keskiviikkona. Rangaistusten käyttöönottoa lykättiin jo kertaalleen. Lykkäys herätti epäilyjä, että sulttaani olisi alkanut epäröidä päätöstään. Bruneista on tulossa ensimmäinen Itä-Aasian maa, joka ottaa käyttöön islamilaisen rikoslain.

Suunnitelmaa on arvosteltu ankarasti niin Bruneissa kuin muissakin maissa. Esimerkiksi homoseksistä, aviorikoksesta ja raiskauksesta rangaistaan sharia-lain mukaan kivittämällä. Jumalanpilkasta ja profeetta Muhammedin loukkaamisesta rangaistuksena on kuolema. Tähän asti sharia-lakia on sovellettu Bruneissa perheoikeudessa.

Entistä ankarampia rangaistuksia perustellaan rikostilastoilla, joiden mukaan rikoksia tehdään entistä enemmän.

67–vuotias sulttaani kuuluu maailman rikkaimpiin ihmisiin. Maa on vauras öljy- ja kaasutulojen ansiosta. Ne eivät kuitenkaan riitä loputtomiin.

– Kansalaisten uskollisuus on ostettu kaasurahalla, muistuttaa Lontoon LSE-yliopiston tutkija Maung Zarni. Aiemmin hän työskenteli bruneilaisessa yliopistossa, mutta lopetti koettuaan akateemisen vapauden puutteelliseksi.

"Paluu keskiaikaan"

Borneossa sijaitseva 400 000 asukkaan Brunei on tähänkin asti ollut esimerkiksi naapuriaan Malesiaa vanhoillisempi. Enemmistö Brunein asukkaista on muslimeja, mutta esimerkiksi kiinalaislähtöisiä on 15 prosenttia asukkaista. Huomattava vähemmistö muodostuu buddhalaisista ja kristityistä. Sharia-laki koskee myös muita kuin muslimeja. Maassa on runsaasti esimerkiksi ulkomaalaisia öljyalan työntekijöitä.

Aiemmin huhtikuussa YK ilmaisi huolensa Brunein kehityksestä. YK:n tietojen mukaan naiset saavat miehiä todennäköisemmin kivitystuomion johtuen syrjinnästä ja stereotypioista. Rikoslistalla on muun muassa avioliiton ulkopuolinen raskaus.

– Tämä on paluu keskiaikaisiin rangaistuksiin, vertaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Aasian osaston varajohtaja Phil Robertson.

Brunein laki pohjautuu brittiläiseen lakiin. Toistaiseksi on epäselvää, kuinka kaksi lakia toimii rinnakkain.

Yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet kertoivat tällä viikolla, että muun muassa tv-persoona Ellen DeGeneres ja brittinäyttelijä Stephen Fry boikotoivat hotelliketjua, jonka Brunein sulttaani omistaa. He perutelevat boikottia sillä, että uusi lakikäytäntö tekee homoseksuaalisuudesta rikoksen.

Lähteet: Reuters, AFP