Kataisen lähtöilmoitus katkaisi kokoomuksen nousun

Kokoomuksen kannatusnousu taittui pääministeri Kataisen lähtöilmoituksen jälkeen. Keskusta puolestaan pysäytti talven kannatusalamäkensä, selviää Yle Uutisten tuoreesta puoluekannatuskyselystä.

politiikka
Uutisgarfiikka puoluekannatustaulukko.
Yle Uutisgrafiikka

Keskusta on säilyttänyt asemansa suosituimpana puolueena. Yle Uutisten huhtikuun puoluekannatusmittauksessa keskustaa kannattaa 21, kokoomusta 20,2, perussuomalaisia 17,6 ja SDP:tä 15,8 prosenttia vastanneista. Eniten kannatustaan on nostanut oppositioon loikannut vasemmistoliitto, joka ohitti samalla vihreät.

Vasemmistoliittoa kannattaa 8,8, vihreitä 8,2, RKP:tä 4,1 ja kristillisdemokraatteja 3,7 prosenttia. Eniten kannatustaan ovat menettäneet eduskunnan ulkopuoliset ryhmät, joiden yhteiskannatus on pudonnut 1,3:sta 0,6 prosenttiin. Vasemmistoliiton kannatus on noussut maaliskuusta 1,1 prosenttiyksikköä.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2 912 henkilöä. Puoluekantansa kertoi 61,3 prosenttia vastanneista. Haastattelut tehtiin 2.–29. huhtikuuta. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 1,6 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Kokoomuksen kiri pysähtyi

Yle Uutisten tämän vuoden aiemmissa kannatusmittauksissa kokoomus kiri keskustaa kiinni. Keskustan etumatka oli suurimmillaan viime vuoden marraskuussa lähes kuusi prosenttiyksikköä. Maaliskuussa kokoomus hengitti jo keskustan niskaan; ero oli enää 0,6 prosenttiyksikköä.

Pääministeri ja puoluejohtaja Jyrki Katainen (kok.) ilmoitti tämän kuun alussa, että hän ei pyri enää kesäkuun puoluekokouksessa kokoomuksen puheenjohtajaksi ja että hän jättää samalla pääministerin tehtävät.

Tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta kertoo, että Kataisen lähtöilmoituksen jälkeen kokoomuksen kasvu taittui ja kannatus putosi. Maaliskuun luvuista kokoomuksen kannatus laski 0,1 prosenttiyksikköä.

Keskusta pysäytti talven kannatusalamäkensä. Keskustan kannatus nousi maaliskuusta 0,1 prosenttiyksikköä.

SDP elpyi huhtikuun lopulla

Puheenjohtajakisaa käyvän SDP:n kannatus osoittaa vähän elon merkkejä. Koko talven 15,5 prosentin lukemissa pysynyt kannatus nousi nyt 0,3 prosenttiyksikköä.

Tutkimusjohtaja Pajusen mukaan SDP:n kannatus lähti hienoiseen nousuun samoihin aikoihin kun kokoomuksen suosio kääntyi laskuun. Maaliskuun kehysriihen jälkeiset viikot olivat painaneet SDP:n kannatuksen alas, joten huhtikuun lopun nousu näkyy koko kuukauden luvuissa vain osittain.

Perussuomalaisten kannatus putosi maaliskuusta 0,2 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliitolle oppositiohyötyä

Maaliskuun lopun kehysriihen jälkeen hallituksen jättäneen vasemmistoliiton kannatus kääntyi nousuun heti oppositioon siirtymisen jälkeen.

Muiden puolueiden kannatusmuutosten perusteella vasemmistoliitto näyttäisi saaneen uusia tukijoita myös eduskunnan ulkopuolisista ryhmistä, joissa on ollut vasemmistolaista tyytymättömyyttä.

Vihreiden kannatus putosi maaliskuusta puoli prosenttiyksikköä. Vasemmistoliiton lähtö hallituksesta kiristää kilpailua punavihreistä äänistä.

Pienistä puolueista RKP:n kannatus hieman laski ja kristillisdemokraattien hieman nousi. Muutos oli molemmilla 0,2 prosenttiyksikköä; vain etumerkki vaihtui.