"Hinkkaa sitä hammasta!" Jättihampaan pesu polkaisi vapunvieton käyntiin Kuopiossa

Itä-Suomen yliopiston omalaatuiset vappuperinteet ovat jälleen avanneet opiskelijoiden vapunvieton Kuopiossa. Aiemmin aattopäivänä hammaslääketieteen opiskelijat jynssäsivät puhtaaksi hammaspatsaan ja alkuillan ohjelmistossa on professorin uitto ja saunottaminen.

Opiskelijat pesevät hammaspatsasta.
Perinteikäs hampaanpesu avasi opiskelijoiden vappuriehan Kuopiossa. Hammaslääketieteen opiskelijat pesivät Lukeman sisäpihalla olevan hammaspatsaan vettä säästelemättä.

Yliopisto-opiskelijat ovat aloittaneet vapunvieton hampaanpesulla Kuopiossa. Hammaslääketieteen opiskelijat pesivät Lukeman sisäpihalla sijaitsevan hammaspatsaan. Ohjelma jatkui "salaisella seremonialla, Sivistykseen vihkimisellä".

Kuopiolaisopiskelijoiden akateemisiin vappuperinteisiin kuuluu myös professorin uittaminen ja Snellmanin patsaan lakitus alkuillasta. Lakitus ja proffan uitto järjestetään nyt 41:nnen kerran.

Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat kokoontuivat yhden maissa päivällä Sairaalakadun kampukselle nauttimaan simaa ja munkkeja. Kolmen aikaan vuorossa oli Minna Canthin patsaan lakitus ja vuoden opettajan palkitseminen.

Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa luvassa myös salaperäinen, läpi yön kestävä leikkimielinen aarteenmetsästys.

– En voi paljastaa kovin paljon, mutta se vaatii mielikuvitusta ja siinä liikutaan ympäri kaupunkia, mutta mitään ei ole piilotettu mihinkään, Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen varapuheenjohtaja Emmi Soukkanen kertoo.

Vappuperinteet näkyvät myös muualla maakunnassa

Iisalmen torilla Kalapoika-patsas lakitetaan kello 18. Lakituksen yhteydessä Iisalmen Sanomien toimittaja pitää perinteisen vappupuheen ja myös musiikkia on luvassa.

– Paikalle on yleensä tullut aika mukavasti porukkaa, mutta saa nähdä miten nyt käy, kun on niin koleaa, Iiden ry:n toiminnanjohtaja Jussi Patronen pohtii.

Iisalmen Mieslaulajat esiintyvät kello 19 Iisalmen Kulttuurikeskuksessa ja esityksen jälkeen luvassa on tanssia. Iisalmen Olutmestari avaa kesäkautensa ja kello 20 ravintolassa esiintyvät Mika Lappalainen, Marko Jolkkonen & La Baila-tanssiryhmä.

Vappupäivä alkaa Iisalmen torilla vappumessulla kello 9.30 alkaen, messun jälkeen kuullaan Iisalmen Mieslaulajia ja SAK:n vappujuhlissa puhuu aluetoimitsija Kirsti Puurunen. Musiikista vastaavat Mika Lappalainen & Marko Jolkkonen

Óle Vappu Varkaudessa

Varkaudessa vappuaattoa vietetään ainakin Kauppakadulla. Iltapäivällä kello 15 alkavan Olé Vappu Varkaudessa -tapahtuman ohjelmistoon kuuluu muun muassa päivätanssit Russelsheimin aukiolla tansittajana nuorten varkautelaisten miesten Illanvarjo-yhtye, katujuna Kalakukko, harrasteajoneuvojen kulkue ja arpajaiset.

Nuorille on tekemistä Wanuvan pisteessä ja Halosen aukiolla erilaiset varkautelaiset järjestöt ja yhdistykset esittelevät toimintaansa.

– Tarkoituksena on esitellä varkautelaista liike-elämää ja saada kaupunkilaiset käyttämään paikallisten yrittäjien palveluita. Toivottavasti kadun varren liikkeet on koristeltu vappuhenkisesti, tapahtuman järjestävän Varkauden kehittämisyhdistys Potkurin puheenjohtaja Tarja Jurvanen kertoo.

Tapahtuma järjestetään nyt toista kertaa. Viime vuodesta ohjelmaa on hieman supistettu.

– Silloinkaan ei ollut kovin hyvä ilma eikä nytkään ole. Toivottavasti ei sada.