Kuluttaja hyötyy markkinoiden myllerryksestä: sähkölasku pienenee

Sähkön tukkuhinnat maailmalla ovat tulleet alas jo jonkin aikaa. Viime viikkoina sähköyhtiöt eri puolilla Suomea ovat siirtäneet hinnanlaskun asiakkailleen. Esimerkiksi Pietarsaaren Energia ja Korpelan Voima ovat kertoneet alentavansa sähkön hintaa. Pienempi hintalappu on sähköyhtiölle myös kilpailu- ja markkinointietu.

talous
Kuvassa tiskikoneen käyttöpaneeli.
YLE / Anssi Leppänen

Pietarsaaressa 15 prosentin lasku koskee kesäaikaa. Kannuksessa pääpaikkaansa pitävän Korpelan Voiman asiakkaat taas saavat nauttia 2-10 prosentin alennuksista toistaiseksi. Korpelan aiempi alennus tehtiin viime syksynä.

Energiamarkkinaviraston mukaan alentuneet tukkuhinnat johtuvat Pohjoismaiden hyvistä vesivaroista, kivihiilen alhaisesta hinnasta, sähkön alentuneesta kysynnästä taantumassa ja tavallista lämpimämmistä säistä. Myös päästöoikeuksien hinnat ovat nyt edulliset.

Kilpailutus kirittää

Nykyään joka kymmenes asiakas kilpailuttaa sähkön toimittajansa, joten yhtiöiden hinnanlasku on myös markkinointivaltti ja kilpailuetu.

– Sähköenergian hinta on kilpailutettavissa. Kilpailuttaminen tuo myyjille painetta laskea hintoja kilpailutilanteessa, analysoi johtaja Antti Paananen Energiamarkkinavirastosta.

Energiamarkkinaviraston mukaan sähkönkuluttaja on yhä herkempi klikkaamaan itselleen edullisen sopimuksen. Vielä 2006 sähköyhtiötä vaihtoi vain neljä prosenttia kuluttajista, nyt noin kymmenen prosenttia.

Edullisen sähköyhtiön shoppailu kiihtyi viime syksynä, kun sähkömarkkinalaki muuttui. Uusien sääntöjen mukaan nopeaa vaihtajaa ei ikään kuin sakoteta enää vaihdosta. Ennen verkonhoitaja saattoi periä maksun mittarinluennasta, jos asiakas siirtyi toiseen yhtiöön alle 12 kuukauden kuluttua sopimuksen alkamisesta.

Siirtomaksuja alennushinnat eivät koske. Ne määräytyvät muun muassa siirtoyhtiön tuotto-odotusten ja kulujen mukaan. Siirtohintoja valvoo Energiamarkkinavirasto.

Iso pudotus tukkuhinnoissa

Korpelan Voiman toimitusjohtaja Tuula Loikkanen kertoo, että viime vuoden maaliskuussa sähkön hinta tukkumarkkinoilla oli 45 euroa megawattitunnilta. Tänä vuonna samaan aikaan hinta oli 31,21 euroa.

Korpelan Voima tuottaa itse sähköä neljällä pienellä vesivoimalalla. Yhtiö saa myös sähköä Perhonjoki Oy:n kautta, joka ostaa sähkönsä Pohjolan Voimalta. Kun sähkön markkinahinta on korkealla, oma sähkö on edullista. Nyt oma tuotanto ei vedä vertoja sille, kuinka edullisesti Pohjoismaiden runsailla vesivaroilla sähköä pystytään tekemään.