1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirkkokunnat

Kai Sadinmaa: 10 käskyä kirkolle

Olipa mukava pitkästä aikaa lukea tekstiä, jossa uskalletaan haastaa auktoriteetteja. Eikä tuo haastaminen perustu pelkkiin mielipiteisiin vaan oikeisiin faktoihin sekä Raamatusta ja kristinuskosta että yhteiskunnallisesta todellisuudesta, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Kuva: Into-kustannus

Suomessa ei ole valtionkirkkoa mutta evankelis-luterilaisella ja ortodoksisella kirkolla on kirkkolain takaama erityisasema. Molemmilla on oikeus veronkantoon sekä yksityisiltä jäseniltään että yrityksiltä. Vuoden 2013 lopussa evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului 75.2 prosenttia ja ortodoksiseen kirkkoon 1.1 prosenttia suomalaisista. Erityisesti evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä on ollut laskussa. Varsinkin kiistat ja kannanotot samaa sukupuolta olevien vihkimisestä ja homojen oikeuksista kirkossa ovat aiheuttaneet voimakkaita eroamisaaltoja.

Sen voi sanoa, että Sadinmaa haastaa kirkon ihan oikeasti. Myös se on sanottava, että haastaminen on helppoa...

Juha Pikkarainen

Julkisessa keskustelussa kirkkoja on arvosteltu myös siitä, että niistä on tullut pelkkiä instituutioita, jotka vain suojelevat asemaansa ja etujaan. Arvostelijoiden mielestä kirkot eivät ole kylliksi ottaneet kantaa yhteiskunnallisiin muutoksiin ja vähäosaisten ihmisten syrjäytymiseen. Keskustelu kirkon asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa on välillä ollut hyvinkin kipakkaa. Sitä on tullut seurattua vanhasta muistista, sillä itse erosin kirkosta jo vuonna 1971.

Kyllä tuli 1970-luku ja silloinen poliittinen kirjoittelu ja kiistely mieleen, kun luin Kai Sadinmaan kirjauutuuden nimeltään 10 käskyä kirkolle. Kirjan on kustantanut Into. Kai Sadinmaa on helsinkiläinen Torniossa vuonna 1964 syntynyt pappi, joka on tullut tunnetuksi poikkeavista ja yhteiskunnallisiin epäkohtiin pureutuvista aamuhartauksistaan Yle Radio Yhdessä. Kanavan kuuntelijana olen itsekin niitä joskus kuunnellut. Sadinmaa vihittiin papiksi vuonna 1994 ja hän on aikaisemmin julkaissut näytelmän Vuosaaren Vapahtaja ja monologin Toisenlainen iltahartaus.

Kai Sadinmaalla lienee ollut esikuvana Martti Luther ja hänen vuonna 1517 Wittenbergin linnankirkon oveen naulaamat 95 teesiä, joilla Luther hyökkäsi voimakkaasti senaikaista katolista kirkkoa vastaan. Lutherin mielestä paavi ja katolinen kirkko olivat kokonaan unohtaneet kristinuskon perimmäisen sanoman ja ihmisen. Erityisesti Luther arvosteli anekauppaa, jossa rahalla voitiin ostaa synnit anteeksi. Anekauppa oli tuolloin katoliselle kirkolle tuottoisaa liiketoimintaa.

Kymmenen käskyä kirkolle

Kai Sadinmaan kirjan tekstissä voi lukea sekä Lutherista peräisin olevaa kiistakirjoituksen henkeä että poliittisen retoriikan paatostakin. Sadinmaa on kirjoittanut kirjansa käskyjen muotoon. Luvun otsikko on käsky ja sitä seuraava teksti kuin katekismuksen mitä se on. Sadinmaan käskyt ovat seuraavat:

1. Älä valehtele Jeesuksesta 2. Lopeta jäsenten kosiskelu 3. Julista poliittista evankeliumia 4. Lopeta sijoitusbisnes 5. Lopeta rikkaiden suosiminen 6. Älä kumarra valtaa 7. Luovu tekopyhyydestä 8. Luovu messusta ja muusta magiasta 9. Anna homon rakastaa 10. Älä tee Raamatusta Jumalaa

Sen voi sanoa, että Sadinmaa haastaa kirkon ihan oikeasti. Myös se on sanottava, että haastaminen on helppoa, koska kirkko on omalla toiminnallaan antanut siihen  avaimet. Evankelis-luterilainen kirkko on Suomessa toiminut samoin kuin katolinen kirkko Lutherin aikaan eli mahdollisimman suuren voiton tekeminen kirkon taloudellisessa toiminnassa on lähimmäisen rakkautta tai kristinuskon sanomaa tärkeämpää.

Ensimmäisessä käskyssään Älä valehtele Jeesuksesta Sadinmaa kirjoittaa näin:

Todellinen Jeesus hakkaisi armotta kappaleiksi kirkkomme vallanhimoisten ja valtaa kumartavien herrojen tekopyhyyden ja teeskentelyn. Hän paljastaisi, kuinka Suomen evankelis-luterilainen kirkko on vallan ja voiman, yläluokan kirkko, ei köyhien ja halveksittujen, häviäjien ja päähänpotkittujen kirkko.

Todellinen Jeesus

Todellinen Jeesus paljastaisi, kuinka kirkko on vesittänyt evankeliumin ja tuhonnut sen yhteiskunnallisen voiman. Hän kuuluttaisi suureen ääneen, kuinka kirkko estää köyhiä ihmisiä pääsemästä Jumalan valtakuntaan. Todellinen Jeesus paljastaisi kirkon hengellisen velttouden ja pelkuruuden ja sen, että kirkko uskoo enemmän pörssikursseihin kuin Jumalaan. Hän panisi kirkon herrat seinää vasten ja karjuisi heille, että mitä te hoipertelette ja horjutte. Valitkaa jo kumpaa palvotte: mammonaa vai Jumalaa!

Voiko asian suoremmin sanoa?

Kai Sadinmaan 10 käskyä kirkolle herättää aiheesta huomiota ja siksi kirja on kirjoitettukin. Sadinmaa on liittänyt kirjansa loppuun tarkat luettelot kirkon ja sen eläkerahastojen omistuksista. Kaikilta osin luettelot eivät mairittele, sillä mukana on monia arveluttavia yritys- ja rahamaailman toimijoita, joiden toiminnasta kristillinen sanoma on kaukana.

Olipa mukava pitkästä aikaa lukea tekstiä, jossa uskalletaan haastaa auktoriteetteja. Eikä tuo haastaminen perustu pelkkiin mielipiteisiin vaan oikeisiin faktoihin sekä Raamatusta ja kristinuskosta että yhteiskunnallisesta todellisuudesta mikä ympärillämme vallitsee. Lukekaa ihmeessä Kai Sadinmaan käskyjä kirkolle.