Lahtelainen eurovaaliehdokas on harvinaisuus

Suurten puolueiden ehdokaslistoilla ei lahtelaisia nimiä ole eurovaaleissa juuri nähty. Koko maakunnasta toukokuun eurovaaleissa on ehdolla seitsemän henkilöä, joista valtaosa on pienpuolueiden listoilla. Vaalityön kalleus ja kovat valtakunnalliset ehdokasnimet karsivat perinteisten suurpuolueiden listoilta pois tuntemattomammat yrittäjät.

politiikka
Eurovaalit 2014 -tunnus.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Lahden ja Päijät-Hämeen painoarvosta maan poliittisella kartalla kielii paljon se, että eurovaaliehdokkaita ei ole kokoomuksen ja SDP:n listoille maakunnasta juuri noussut.

Eero Vainio jääkin historian aikakirjoihin riippumatta siitä kuinka eurovaaleissa käy – hän on kautta aikojen ensimmäinen demariehdokas Lahdesta ja samalla koko Päijät-Hämeestä.

SDP:n viime vuonna eläkkeelle jäänyt Hämeen piirin entinen toiminnanjohtaja Raimo Turunen sanoo suoraan, että Päijät-Hämeestä eurovaaleihin ei ole ollut kiinnostusta. Lisäksi hän katsoo, että Kanta-Hämeen demarit ovat yleensäkin onnistuneet eri vaalien ehdokasasettelussaan paremmin kuin riitaisammat päijäthämäläiset.

Mepillä on merkitystä

Jos mahdollista, kokoomuksella menee puhtaasti lahtelaisesta näkökulmasta katsoen vieläkin kehnommin. Kokoomuksella ei ole koskaan ollut yhtään lahtelaista meppiehdokasta eikä ole näissäkään vaaleissa.

Yhdeksi keskeiseksi syyksi tilanteeseen kokoomusleirissä arvellaan Sirpa Pietikäistä. Hämeenlinnalainen Pietikäinen on yksinkertaisesti ollut aina ja on edelleen liian vahva ohitettava.

Kokoomus on myös rekrytoinut ehdokkaiksi joukon vahvoja valtakunnallisia nimiä. Kokoomuksen Hämeen piirin toiminnanjohtaja Mika Airinen myöntää suoraan, että omalla mepillä Brysselissä on suuri merkitys. Sitä tavoitellaan nytkin eikä lahtelaisnimiä karsastettaisi, jos niitä ilmaantuisi.

Kallista vaalikampanjointia

Osaltaan valtakunnallisesti tuntemattomien halukkuutta asettautua ehdolle hillitsee myös vaalikampanjan kalleus.

Sosiaalinen media ei eurovaaleissa riitä vaan maata on kierrettävä ristiin rastiin perinteisissä vaalitilaisuuksissa. Kärkinimien vaalibudjetit nousevatkin viisinumeroisiin lukuihin, joillain jopa kuusinumeroisiksi.

Päijät-Hämeen toistaiseksi ainoa eurokansanedustaja hollolalainen Kyösti Toivonen tuli kuitenkin kokoomuksen riveistä, kun hän nousi europarlamentaarikoksi vuonna 1995 eduskunnan valitsemana.

Tämän vuoden eurovaaleissa Päijät-Hämeestä on ehdolla kaikkiaan seitsemän henkilöä. Ykkösketjujen poliitikkoja maakunnasta ehdolla ei ole, kun keskustan Juha Rehula harkinnan jälkeen päätti jättää vaalit väliin.

Maakunnan julkkiksetkin loistavat poissaolollaan.