Kasvava fitness-innostus ruuhkauttaa kuntosaleja – nuoret naiset treenaavat nyt kovaa

Kuntosaleilla on tungosta. Ruuhkaa aiheuttavat etenkin nuoret naiset, jotka treenaavat aiempaa kovempaa. He tavoittelevat pyöreitä pakaroita, muodokkaita käsivarsia ja lihaksikkaita reisiä. Laihuus ei enää ole kaunista. Tutkijan mukaan lihakset ovat menestyksen merkki.

Kotimaa
Mimosa Isomäki treenaa.
Turkulainen Mimosa Isomäki treenaa syksyllä järjestettäviä Bikini Fitness -kilpailuja varten. Tiukasta ruokavaliosta ja kovasta treenistä ei voi laistaa, jos haluaa päästä huippukuntoon. Isomäen mukaan kyse on enemmän urheilusta ja terveellisestä elämästä, mutta hän haluaa myös unelmiensa vartalon.

Soittokierros turkulaisille kuntosaleille paljastaa, että saleilla on jo jonkin aikaa käynyt kova kuhina. Etenkin nuoret naiset ovat hurahtaneet treenaamaan kovaa. Kuntovalmentaja Jussi Uusitalon mukaan naiset eivät halua enää olla pelkästään hoikkia. Varressa pitää olla papua.

Treenattu vartalo liitetään korkeaan yhteiskunnalliseen statukseen, varallisuuteen ja siihen, että on vapaa-aikaa, jonka voi käyttää treenaamiseen.

– Naiset haluavat treenata pakaroita. Reidet ovat tärkeät. Vatsan pitää olla timmi. Kuuluisia alleja treenataan myös, mutta käsivarsissa pitää olla nyt muotoa muuallakin, Uusitalo luettelee.

Myös fitness-harrastajien määrä on rajussa kasvussa. Lajiliitto IFBB:n kilpailuihin on ilmoittautunut tänä vuonna 600 kisaajaa. Määrä on tuplaantunut kahden vuoden takaisesta. Vuonna 2012 kilpailijoita oli 280 ja viime vuonna 460. IFBB Suomen puheenjohtaja K.P. Ourama uskoo, että fitness-huippua ei ole vielä saavutettu.

– Meillä seurataan trendejä, jotka etenevät maailmalla yleisesti. Maailmalla kisaaja- ja tapahtumamäärät kasvavat. Suositaan tyyliä, jossa treenataan kovempaa. Ei riitä, että salilla tekee vain jotain.

Uusitalo vahvistaa Ouraman näkemyksen.

– Nyt halutaan näkyviä tuloksia.

Turkulainen Mimosa Isomäki on yksi monista, jotka fitness-harrastus on temmannut mukaansa. Hän treenaa saadakseen lisää voimaa ja elääkseen terveemmin, mutta myös saadakseen unelmiensa vartalon.

- Fitness-kisaajien kroppa vastaa käsitystäni täydellisestä naisesta.

Tosissaan treenaava punnitsee joka ruuanmurun

Treenin lisäksi oman syömisen vahtimisesta on tullut entistä tärkeämpää. Kuntovalmentaja Jussi Uusitalon mukaan kaikki valmennukseen hakeutuvat haluavat myös syömisensä kuntoon. Erilaisten proteiinivalmisteiden suosio on kasvussa. Moni kuntosali myy juomia, patukoita, jauheita ja rahkoja.

Naiset haluavat treenata pakaroita. Reidet ovat tärkeät. Vatsan pitää olla timmi. Kuuluisia alleja treenataan myös.

Mimosa Isomäki laskee jokaisen kalorin, proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit, jotka suuhunsa laittaa. Hän myös punnitsee ruokansa. Alkoholi, makeiset ja muut herkut ovat täysin pannassa. Ravintolailtaankin Isomäki ottaa mukaan omat muovirasiansa.

– Se onnistuu, kun selittää, että minulla on todella tiukka ruokavalio. Ravintoloissa käyn nykyisin paljon vähemmän kuin ennen. En silti syö pelkkää kanaa ja parsakaalia, vaan monipuolisesti esimerkiksi salaatteja, kalaa, lihaa, rahkaa ja raejuustoa. Jos lähden kavereiden kanssa ulos, juon vettä.

Myös superfoodin, kuten maca-jauheen, goji-marjojen ja raakakaakaon suosio on kasvanut. Superfoodin suosiosta kertoo se, että suomalaisten superfood-yritysten liikevoittokäyrät kaartavat jyrkästi ylöspäin. Markkinajohtaja Cocovin liikevaihto nousi viime vuonna 100 prosenttia 3,4 miljoonaan euroon, markkinakakkosen Puhditamon puolestaan 80 prosenttia 1,5 miljoonaan euroon.

Isomäki ei ole hurahtanut superruokaan, mutta käyttää lisäravinteina proteiinijauhoa.

- Treenin jälkeen sekoitan sitä veteen tai joskus rahkaan. Makuun kyllä tottuu.

Lihakset ovat menestyksen merkki

Turun yliopiston tutkijatohtori Katariina Kyrölä seuraa työkseen länsimaisen ruumiinkuvan kehitystä. Hänen mukaansa lihaksikas keho on ollut täysin poissa muodista viimeksi 1900-luvun alussa. Silloin lihakset liitettiin työväenluokkaan ja ruumiilliseen raatamiseen. Nyt ajatusmaailma on heittänyt häränpyllyä. Ihanteena on mahdollisimman tiukka paketti, josta mikään ei roiku, riipu tai törrötä.

En syö pelkkää kanaa ja parsakaalia, vaan monipuolisesti esimerkiksi salaatteja, kalaa, lihaa, rahkaa ja raejuustoa. Jos lähden kavereiden kanssa ulos, juon vettä.

- Treenattu vartalo liitetään korkeaan yhteiskunnalliseen statukseen, varallisuuteen ja siihen, että on vapaa-aikaa, jonka voi käyttää treenaamiseen. Mikään punttisonni ei saa olla, koska sellaisten lihasten rakentamiseksi pitää viettää tuntikausia salilla.

Kyrölän mukaan lihaksikkaat naiset eivät ole ihanne eikä liian lihaksikas saa vieläkään olla. Treenattu ja rasvaton vartalo on hänen mukaansa kuitenkin yhä yleisempi näky media- ja muotimaailmassa.

- Nyt mediassa voidaan sanoa, että ei ihannoida laihuutta, vaan ihannoidaan voimakkuutta. Mediassa näkyy enemmän kuvia lihaksikkaista naisista. Hekin ovat tosin hoikkia. Ei mikään painonnostajanainen pääse edustamaan lihaksikasta ruumiinkuvaa.