Museoauto herää horroksestaan vappuna

Meri-Lapissa voi tänäkin vappuna bongata rakkaudella kunnostettuja autovanhuksia, jotka on kunnostettu mahdollisimman alkuperäiseen kuntoon.

Kotimaa
Jari Prusilan Morris Oxford vuosimalli 1957
Simo Loman

Torniolainen Jari Prusila on kunnostanut vanhan Morris Oxfordin vuosimallia 1957. Auto löytyi läheltä, Seskaröstä ja oli jo alkujaan melko hyvässä kunnossa.

- Pikku laitolla sillä pystyi ajamaan, kun kunnostin jarrut. Yhden kesän ajelin ja tunnustelin, mitä sille pitäisi tehdä. Elokuussa aloin purkaa autoa ja seuraavalle vapulle se oli valmis, eli projektissa meni vajaa vuosi.

Auto on alaosastaan harmaa, katto on valkoinen ja kromiosat kiiltävät upeasti.

- Kaikki paitsi maalaus ja verhoilu on itse tehty.

Varosia löytyy

Vanhoihin autoihin löytyy varaosia ehkä yllättävänkin hyvin.

– Englantilaisiin autoihin löytyy varaosia aika hyvin Englannista. Muilta autoharrastajilta saa vinkkejä varaosista ja Suomesta löytyy rompetoreja, esimerkiksi Oulusta automuseolta ja Oulaisissa on tosi iso rompemarkkina. Kyllä niitä löytyy ja netin kautta voi myös kysellä eri harrastesivuilta varaosia, Prusila kertoo.

Morris Oxford on valmis vappuajelulle, mutta autotallissa odottaa melkein valmis Ford Prefect vm. -51 joka on tuotu suomeen Englannista -82.

- Sillä olisi tarkoitus lähteä Euroautoilijoiden Toukotaival -ajeluun toukokuun lopulla.

Entisöinti ei välttämättä maksa maltaita

Prusilalle autoharrastus on hyvä vastapaino työlle.

- Se on kaikelle vastapainoa, työlle ja muulle, Jari Prusila perustelee harrastustaan. Kun tulee talliin, pääsee ihan eri maailmaan ja kun alkaa jotain räplätä niin tuntuu, että homma on saatava valmiiksi ennen kuin lähtee tallista pois.

Rahallisesti ei englantilaisiin pieniin autoihin tarvitse hirveitä satsata.

- Ne eivät ole hirveän arvokkaita ja niihin saa kohtuuhinnalla osia ja ne pystyy kohtuu rahalla kunnostamaan, kertoo Jari Prusila.

Kolmaskin projekti odottaa Jarin autotallissa, mutta se saa vielä odottaa.