1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Etätyön esteet korvien välissä

Forssassa uskotaan olevan tarvetta etätyötä tekevien yhteiselle työpaikalle. Hämeen ammattikorkeakoulu on avannut Kehräämöllä etätyöpisteen, johon se toivoo sellaisia etätyöntekijöitä, joille työyhteisö tärkeä. Etätyöntekijä saattaa pelätä syrjäytyvänsä sosiaalisesti. Vielä enemmän esteitä on kuitenkin työnantajan korvien välissä.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Forssalainen Johanna Tanhuanpää tekee työkseen markkina-analyyseja elintarvikeyrityksille. Hän on työskennellyt neljä vuotta kotona ja sanoo, että etätyöntekijän pitää olla varsin kurinalainen eikä tämä pahemmin saa kaivata työkavereita. Etätyöntekeminen kotona sujui, mutta tavatakseen muita ihmisiä, hän päätti siirtää työnsä etätyöpisteeseen Hämeen ammattikorkeakoulun katon alle. 

Minulla on täällä lainatyöyhteisö.

Johanna Tanhuanpää

– Kehräämöllä on ollut mukavaa. Minulla on täällä lainatyöyhteisö. Omat työkaverini ovat Salossa, Kööpenhaminassa ja Tukholmassa. Asun kuitenkin täällä Forssassa, ja kahvitunti- ja ruokatuntiseura on ollut todella mukavaa, sanoo Johanna Tanhuanpää.

Etätyön aika käsillä?

Vaikka etätyön eduista on puhuttu vuosikymmeniä, ovat vieläkin suurimmat esteet ihmisten korvien välissä. Työnantaja pelkää, että työn valvonta heikkenee, ja työntekijä pelkää eristyvänsä sosiaalisesti. Hämeen ammattikorkeakoulussa uskotaan, että etätyön aika on vihdoin ja viimein käsillä.

Työyhteisöt muuttuvat eri tyyppisiksi kuin mihin ollaan totuttu.

Heikki Ruohomaa

– Esteenä ovat vanhat perinteet ja kulttuurin puute. Monestihan yritykset haluavat, että työyhteisö kokoontuu työpaikalla, vaihtaa ajatuksia ja kehittää yritystä myöskin kahvitauoilla. Kuitenkin ihmiset jo liikkuvatkin paljon enemmän ja laajemmalti, ja myös työyhteisöt muuttuvat eri tyyppisiksi kuin mihin ollaan totuttu, sanoo HAMKin aluejohtaja Heikki Ruohomaa.

– Tuohan se merkittävän lisäarvon seudulle, kun pystymme tarjoamaan etätyömahdollisuuden. Vielä parempi on, kun sen voi linkittää keskeiseen osaamiseen eli Hämeen ammattikorkeakouluun, kiittää Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko.