Helsinki janoaa hyvää tonttimaata

Helsinki janoaa lisää kaavoitettua ja hyvää tonttimaata asuntojen rakentamiseksi. Nyt asemakaavavarantoa on pariksi vuodeksi, mutta sitä on vähemmän kuin markkinatilanne vaatisi.

Kotimaa
Malmin lentoasema.
Malmin lentokentän toiminta on päätetty ajaa alas vuoteen 2020 mennessä.Touko Yrttimaa / Yle

Jos kiistelty Kivinokan alue jää rakentamatta, se vastaa Helsingin tonttivarannossa puolen vuoden määrää. Kaupunki kaipaa lisää varantoa. Asemakaavapäällikkö Olavi Veltheimin mukaan sitä saisi olla kolmesta viiteen vuotta.

- Näyttää siltä, että asuntotuotanto on pikkuisen matalalla vireellä, mutta jos tuotanto lähtee voimakkaasti käyntiin, niin pitäisi olla enemmän varantoa. Me yritämme tavallaan tuottaa sitä koko ajan, mutta kaikki nämä paikat ovat vaikeita. Sanotaan että helposti käyttöön otettavaa varantoa, niin tilanne olisi paljon parempi.

Veltheim luettelee eri alueiden hankaluuksia. Satama-alueilla rakentamista hidastaa pilaantunut maaperä ja se käy kalliiksi. Malmin lentokenttä saattaisi olla mahdollinen, mutta sielläkään maapohja ei ole yhtä hyvä kuin esimerkiksi Kivinokassa.

Kruunuvuoren rannalla on kantona kaskessa valituskierre ja Östersundomissa vasta sorvataan yleiskaavaa. Siellä on kyllä paljon maata, mutta myös rakentaminen ja Natura-alueet on sovitettava jotenkin yhteen.

Suunnitteilla olevista laajemmista asuntoalueista Koivusaari on varsin pitkällä. Kooltaan Kivinokkaan verrattavan Vartiosaaren osayleiskaava on työn alla. Mittavaa asuntorakentamista kaavaillaan myös muun muassa Keski-Pasilaan.