Näin Eurooppa äänestää: Slovakiassa laiskimmat äänestäjät, neljässä maassa äänestyspakko

EU-maiden noin 400 miljoonalla äänioikeutetulla asukkaalla on mahdollisuus osallistua 751 uuden europarlamentaarikon valintaan. Osassa Eurooppaa kansa rynnistää uurnille äänestyspakon piiskaamana, toisaalla vaalien suosituin kirjainlyhenne on EVVK.

Ulkomaat
Meppien määrä kartalla.
Ilkka Kemppinen / Yle Uutisgrafiikka

EU-maat valitsevat uudet europarlamentaarikot samalla tavalla kuin tekevät yhteistyötä: eritahtisesti. Ensimmäisinä äänestämään ehtivät britit ja hollantilaiset jo torstaina 22. toukokuuta. Useiden aiempien vaalien yhteydessä Hollanti on myös rientänyt julkistamaan vaalituloksensa ennen kuin suurimmassa osassa maista on ehditty edes äänestää. Tänä vuonna Hollanti on lupaillut hillitsevänsä julkaisuintoaan.

Grafiikka Euroopan valtioiden eurovaalipäivistä.
Petteri Sopanen / Yle Uutisgrafiikka

Suomessa ja 20 muussa EU-maassa varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 25. toukokuuta. Peräti neljässä maassa äänestäjiä patistetaan tuolloin uurnille äänestyspakon voimin ja uhkasakon uhalla. Luxemburgilaisiin ja belgialaisiin pakko tehoaa hyvin, mutta kreikkalaisiin ja kyproslaisiin huomattavasti huonommin. Luxemburgin äänestysprosentti oli vuoden 2009 eurovaaleissa korkein, eli lähes 91, mutta Kreikan alle 53.

Laiskimmat äänestäjät löytyivät edellisissä europarlamenttivaaleissa Slovakiasta, jossa yli 80 prosenttia äänioikeutetuista nukkui vaalien yli. Suomalaisista vaalit jätti väliin liki 60 prosenttia.

Grafiikka Euroopan valtioiden äänestysprosenteista.
Ilkka Kemppinen / Yle Uutisgrafiikka

Äänioikeutettuja EU-maissa on yhteensä noin 400 miljoonaa. Europarlamentaarikkoja valitaan nyt 751, eli 15 vähemmän kuin kautensa päättäneessä europarlamentissa on ollut.