1. yle.fi
  2. Uutiset

Silminnäkijä todisti hurjan ajojahdin: Veneilijät ahdistelivat joutsenparia ja tuhosivat pesän

Heinolalaisnainen seurasi kotirannastaan, kuinka veneellä liikkuneet pojat hakkasivat airolla joutsenparin pesän rikki ja lähtivät sitten aikuisten lintujen perään. Ei ole tiedossa, miten lintujen kävi tai oliko pesässä munia. Poliisille eläimiin kohdistuvasta ilkivallasta tulee ilmoituksia silloin tällöin, mutta tutkintaan asti tapaukset päätyvät harvoin.

Kotimaan uutiset
Laulujoutsenia ja sorsia joessa.
Tiia Korhonen / Yle

Heinolalainen Kati Väyrynen katseli laituriltaan pesänrakennuspuuhissa olevia joutsenia tämän viikon tiistaina. Ruotsalaisen Vartianlahdella lintujen seuraaminen on tullut asukkaille tutuksi, sillä joutsenet ovat viihtyneet alueella aiempinakin vuosina.

Tällä kertaa joutsenpariskunnan pesänrakennus sai kuitenkin ikävä päätöksen.

– Yhtäkkiä paikalle tuli kovaa vauhtia pikavene, jossa oli kaksi nuoren näköistä poikaa. He ajoivat suoraan sinne, missä joutsenet olivat pesänrakennuspuuhissaan. Joutsenet lähtivät karkuun, ja pojat jäivät rikkomaan airolla hakkaamalla sen, mitä joutsenet olivat saaneet aikaiseksi, Väyrynen kertaa.

Hänen mukaansa vene suuntasi pian aikuisten joutsenten perään.

– Se oli kauhea näky, kun ne eivät meinanneet päästä lentoon. Joutsenet menivät jo seuraavan niemen taakse, kun vene saavutti ne. En nähnyt, mitä niille kävi.

Myöhemmin illalla Väyrynen käveli tapahtumapaikan lähistölle, mutta joutsenista ei näkynyt enää jälkeäkään eivätkä ne ole sittemmin palanneet rikotulle pesälle.

Väyrysen mukaan ennen välikohtausta joutsenet olivat ehtineet viivähtää Vartianlahdella vasta muutaman päivän. Hän ei tiedä, oliko pesässä vielä munia.

– Yleensä kaikki tykkäävät joutsenista ja haluavat katsella niitä. Vastaavia tilanteita en ole nähnyt sen viiden vuoden aikana, kun olemme tässä asuneet.

Väyrynen otti tapauksen jälkeen yhteyttä poliisiin, jossa oli hänen mukaansa todettu, ettei asialle ole tehtävissä mitään, jos tekijöiden nimet eivät ole tiedossa.

Rikoskomisario Riku Vihtilä Hämeen poliisilaitokselta ei ota kantaa kyseiseen tapaukseen. Hän kertoo, että poliisille tulee yhteydenottoja eläimiin kohdistuvasta ilkivallasta harvakseltaan. Vielä harvempi tapaus etenee tutkintaan asti.

Poliisi korostaa, ettei eläinten häiritseminen ole suotavaa.

"En voi ymmärtää ihmisiä, jotka sortuvat tällaiseen"

Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori kertoo eri puolilla Suomea tulevan ilmi vuosittain tapauksia, joissa linnun ylitse on ajettu tahallisesti veneellä. Vuori on kuullut myös Vartianlahdella sattuneesta tapauksesta.

– Sen oli nähnyt useampikin ihminen. Nämä ovat valitettavia tapauksia, enkä voi ymmärtää ihmisiä, jotka sortuvat tällaiseen. Joutsenkanta on lisääntynyt. Aina silloin tällöin joku saa älynväläyksen lähteä ajamaan isoja lintuja takaa ja ajaa ruovikossa jopa pesän yli, hän kertoo.

Vuori huomauttaa, että joutsenen mahdollisuudet paeta nopeita veneitä ovat heikot. Iso lintu vaatii pitkän matkan päästäkseen vedestä siivilleen.

– Joutsen on puolisukeltaja, joten se ei pysty sukeltamaankaan pakoon vaan se pääsee veden alle vain hetkittäin. Jos sitä pommitetaan veneellä, huonoilla se on.

Syynä vieraantuminen luonnosta?

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu ja rauhoitettu. Lintujen pesimäaikana huhtikuun alun ja heinäkuun lopun välisenä aikana kaikki linnut ovat muutenkin rauhoitettuja, eikä niitä saa häiritä.

Kolikon toinen puoli on se, että kaikki haluavat asua lähellä järven rantaa. Kun sinne muutetaan, ja siellä onkin ensimmäinen elukka, siitä halutaan eroon. Tämä on yleistä.

Olli Vuori

Vuoren mukaan ihmiset ovat vieraantuneet luonnosta, mikä aiheuttaa ongelmia. Joutsenta hän ei pidä lähtökohtaisesti aggressiivisena lintuna, jota olisi syytä häätää.

– Ei voi sanoa, että se olisi aggressiivinen. Kolikon toinen puoli on se, että kaikki haluavat asua lähellä järven rantaa. Kun sinne muutetaan, ja siellä onkin ensimmäinen elukka, siitä halutaan eroon. Tämä on yleistä.

Vuori ei osaa arvioida, miten Kati Väyrysen näkemille joutsenille lopulta rytäkässä kävi.

– Jos veneellä ajaa joutsenta päin, se yleensä kuolee siihen.

Vaikka lintupariskunta olisikin selvinnyt ehjin nahoin, Olli Vuori pitää epätodennäköisenä, että ne palaisivat enää tuhotulle pesälle. Hän huomauttaa, että tässä vaiheessa kevättä varhaiseen pesänrakennuspuuhiin ryhtyneillä joutsenilla saattaa olla jo munia pesässään.

Lue seuraavaksi