1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Suomen paras ultrajuoksija voi taittaa vuorokaudessa 240 kilometriä

Kokkolassa taistellaan 17.–18. toukokuuta ultrajuoksun epävirallisesta suomenmestaruudesta. Koko vuorokauden juoksun vaihtoehtoina ovat kevyemmät 6 tai 12 tunnin sarjat. Vuorokauden juoksevista parhaiden mittariin kertynee rapiat 240 kilometriä, uskoo West Coast Ultra Runnersin puheenjohtaja Marko Forsell.

urheilu
Kuvan suntista Kokkolasta.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle

– Voittajat tulevat juoksemaan yli 240 km vuorokaudessa – se tarkoittaa kymppiä tunnissa, laskee Forsell.

Suomenmestaruuskisat ovat toistaiseksi epäviralliset, sillä Suomen Urheiluliitto ei ole vielä tunnustanut ultramatkoja. Viralliset EM- ja MM-kilpailut niissä kyllä käydään. Epäviralliset SM-kisat on juostu jo useina vuosina.

Kokkolassa urheilutalon ympärillä Suntin rantaa kulkeva rata on vain 858 metriä pitkä. Forsell pitää kuitenkin rataa ihanteellisena: se on tasainen, sillä nousua kertyy vain metri kilometrille. Toinen puoli lenkistä on soraa, joten jalan alle tulee vähän pehmeyttäkin.

Forsell tyrmää muutenkin ajatuksen radan puuduttavuudesta:

Voin sanoa, ettei se rata käy mielessä kertaakaan – kyllä siinä aivan muut asiat pyörivät mielessä!

Marko Forsell

– Usein törmää kysymykseen, miten tylsää on juosta samaa rataa. Voin sanoa, ettei se rata käy mielessä kertaakaan – kyllä siinä aivan muut asiat pyörivät mielessä!

Järjestäjää alueen tiiviys helpottaa. Huollon pitää toimia koko ajan eikä kovin monta pistettä voi ylläpitää tehokkaasti, kun tarjolla pitää olla kuumaa naposteltavaa, juotavaa, puuroa ja nuudeleita. Tapahtuma vaatii kymmeniä vapaaehtoisia, ja koko vuorokauden paikalla päivystää luonnollisesti myös ambulanssi.

Sisään lajiin lyhyemmällä ajalla tai porukalla

Kokeiluhaluisille tarjolla on lyhimmillään kuuden tunnin kisa.

– Porttiteorian mukaan: siitä vain sisään, nauraa Forsell. – Sehän ei ole iso askel maratoonarille lähteä mukaan.

Vaihtoehtona on myös lähteä porukalla 24 tunnin joukkuekisaan, jossa 8 hengen joukkueissa kapulaa vaihdetaan aivan mielen mukaan.

– Sillä saa ensimmäisen kosketuksen, miltä tuntuu, kun ollaan porukassa ja liikutaan vuorokauden ympäri.

Forsell havainnollistaa, että jos porukka juoksee tunnin vuoroissa, tulee kullekin yksi vuoro iltapäivään, yksi yöhön ja yksi aamupäivään. Silloin saa myös kokeilla eri vuorokauden aikoihin juoksemisesta.

Ihanteellinen sää ultrajuoksulle olisi Forsellin mukaan 17 astetta ja puolipilvistä.

Lue seuraavaksi