Markettien laarit pullistelevat linnunruokaa – kotiin kannetaan miljoonia kiloja evästä

Pihalintujen ruuasta on tullut monelle kaupalle jo iso bisnes. Vaikka vähälumisuus on tänä vuonna lyhentänyt siemenien ja talipallojen tarvetta, myynti on jatkunut osassa kaupoista pitkälle kevääseen. Yksi market saattaa myydä vuodessa linnunruokaa jopa kymmeniä tuhansia kiloja.

luonto
Kuvassa mies ja linnunruokapussi kaupassa
Helena Mehtälä / Yle

Lintujen piharuokinta on yleistynyt viime vuosina - yksi lintuja ruokkiva perhe saattaa käyttää siemeniin, pähkinöihin ja talipalloihin satoja euroja vuodessa.

– Linnunruuan myynti kasvaa tasaisesti vuosittain, osa ostaa sitä kesälläkin. Ensimmäisten pakkasten iskiessä syksyllä myynti lähtee heti selkeään nousuun, kertoo myyjä Piritta Keisala Kokkolan Minimanista.

Vaikka nyt on lamaa, niin ihmisillä on kyllä eläinten ruokkimiseen laittaa rahaa.

Piritta Keisala

Suurin osa linnunruuan ostajista on keski-iän ylittäneitä.

– Vaikka nyt on lamaa, niin ihmisillä on kyllä eläinten ruokkimiseen laittaa rahaa. Kun asiakaskunta on vanhempaa, lintujen ja oravienkin ruokinta on heille arjen ilo.

Auringonkukansiemeniä menee eniten isoissa säkeissä, mutta hintavampaa maapähkinää ostetaan enemmän irtotavarana. Myös kauraa ostetaan linnuille paljon. Muita ovat mm. talipallot ja rasvasylinterit.

– Nyt on irtomyynnissä maapähkinälaari tyhjänä, kun sitä ei ole saatu mistään myyntiin, kertoo myyjä Piritta Keisala Minimanista.

Siemenet ulkomailta - ehdoton myyntikielto kahdelle erälle

Vuonna 2010 tuonti notkahti, mutta se on parin viime vuoden aikana kääntynyt jälleen nousuun.

Bulgaria on EU-maista edullisin, mutta jos sää on kuiva ja koko maan sato heikko, se vaikuttaa hintaan heti

Miikka Rinne

Eviran tilastointi ulottuu tällä hetkellä vuoteen 2012. Silloin ulkolintujen ruokia tuotiin Eviran tilaston mukaan Suomeen 8,4 miljoonaa kiloa - edellisvuodesta määrä nousi lähes 70.000 kilolla. Yksi maahantuojista, noormarkkulainen Eurotukatti tuo vuodessa miljoona kiloa auringonkukansiemeniä pääasiassa Bulgariasta.

– Bulgaria on EU-maista edullisin, mutta jos sää on kuiva ja koko maan sato heikko, se vaikuttaa hintaan heti koko EU:ssa, sanoo Miikka Rinne Eurotukatista.

Tuontimaita ovat myös Tanska, Alankomaat, Iso-Britannia, Saksa, Ruotsi ja Viro. EU:n ulkopuolelta linnunruokia on tullut Argentiinasta, Paraguaysta ja Yhdysvalloista.

Suurin osa siemenistä tuodaan ulkomailta. Evira seuraa siementen laatua ja tuontimääriä.

Eviran markkinavalvonta ottaa näytteitä kaupoissa myynnissä olevista ja varastossa olevista auringonkukansiemenistä ja siemenseoksista. Viime vuonna 2013 siemenseoksista todettiin hukkakauraa, eläviä tuholaisia ja kiellettyjä siemeniä yhteensä kymmenessä erässä.

Puutteita havaittiin yhtä paljon kuin aiempina vuosina. Evira ei pitänyt ehdotonta myyntikieltoa kuitenkaan tarpeellisena kahdeksalle erälle, koska yritykset olivat vetäneet itse tuotteita markkinoilta. Ehdottoman myyntikiellon Evira määräsi kuitenkin kahdelle erälle. Toisesta siemenseoserästä löytyi eläviä tuholaisia ja toisesta hukkakauraa.