WHO: Antibiooteille vastustuskykyiset superbakteerit vakava uhka ihmiskunnalle

Maailman terveysjärjestön mukaan ihmiset tulevat kuolemaan tulevaisuudessa aiemmin hoidettavissa oleviin infektioihin, jos asialle ei tehdä nopeasti jotain.

Ulkomaat
Mikroskooppikuva antibiooteille vastustuskykyisestä sairaalabakteerista.
Mikroskooppikuva antibiooteille vastustuskykyisestä sairaalabakteerista.BBC

Antibiooteille vastustuskykyiset superbakteerit ovat maailmanlaajuinen uhka ihmisten terveydelle, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO.

Terveysjärjestön mukaan olemme siirtymässä kohti aikaa, jossa ihmiset kuolevat jälleen vuosikymmeniä hoidettavissa olleisiin tavallisiin infektioihin.

WHO sanoo, että tällä tulee olemaan tuhoisia vaikutuksia ihmiskunnalle, jollei asialle tehdä jotain nopeasti.

Superbakteerit ovat kehittäneet vastustuskyvyn leväperäisen antibioottien käytön takia, eivätkä lääkkeet tehoa enää niihin.

Lääkärit ovat määränneet antibiootteja tarpeettomasti, ja ihmiset ovat jättäneet kuurinsa kesken, mikä on lisännyt vastustuskykyisten bakteerien määrää.

Voimakkainkin antibiootti aseeton superbakteerin edessä

Terveysjärjestö keräsi analyysiinsa tietoja 114 maasta. Raportissa keskityttiin seitsemään bakteeriin, jotka aiheuttavat yleisiä tauteja kuten keuhkokuumetta, ripulia,verenmyrkytyksiä, virtsatietulehduksia ja tippuria.

Analyysissa huomattiin, että osassa maista kaksi keskeistä näiden tautien hoitoon käytettyä antibioottia eivät enää tehoa potilaisiin yli puolessa tapauksista.

WHO:n mukaan bakteerit ovat kehittäneet vastustuskyvyn jopa kaikkein voimakkaimmalle antibiootille karbapeneemille, jota käytetään viimeisenä lääkkeenä henkeä uhkaavissa tapauksissa.

Karbapeneemilla hoidetaan K. pneumoniae- bakteeriin aiheuttamaa keuhkokuumetta, verenmyrkytyksiä sekä vastasyntyneiden ja tehohoidossa olevien potilaiden infektioita.

Tutkimuksessa huomattiin myös, että kolibakteerin aiheuttaman virtsatietulehduksen hoitoon yleisesti käytetyn fluorokinolonin vastuskykyinen bakteerikanta on levinnyt laajalle.

Nykyään fluorokinoloni tehoaa enää puoleen potilaista monissa maissa. Ongelmia on WHO:n mukaan erityisesti Afrikassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Lähi-Idässä.

Myös tippurin hoitoon käytettävälle kefalosporiinille esiintyy vastuskykyistä tautikantaa Pohjois-Amerikassa sekä useissa Euroopan maissa, muun muassa Norjassa ja Ruotsissa.

Tunnetuimman superbakteerin MRSA:n on arvoitu tappavan vuosittain noin 19 000 ihmistä pelkästään Yhdysvalloissa. Luvut ovat samaa luokkaa Euroopassa.

Viime hetki tehdä jotain

WHO:n asiantuntijoiden mukaan antibiooteille vastustuskykyisillä bakteerikannoilla on myös välittömiä vaikutuksia ihmisten terveyteen.

Niiden takia ihmiset sairastavat pidempään ja kuolevat todennäköisemmin. Tehohoito ja pidemmät hoitojaksot lisäävät sairaanhoitokuluja.

Terveysjärjestön tutkijat kehottavatkin poliitikkoja lisäämään vastustuskykyisten kantojen seurantaa ja laboratoroiden kapasiteettia, jotta superbakteerien leviäminen saadaan kuriin.

Superbakteerit olisivat taltutettavissa lääkkeiden käytön sääntelyllä, ja tiedottamalla niiden oikeaoppisesta käytöstä.

Infektioiden leviäminen estettäisiin myös hyvällä hygienialla ja rokotteilla.

Lisäksi lääkäreiden tulisi välttää turhien antibioottikuurien määräämistä, ja ihmisten tulisi syödä lääkekuurinsa loppuun asti kiltisti.

Lähteet: AFP, Reuters