Poliisi hajotti marssit Kambodžassa ja Turkissa – Moskovassa vappumarssi palasi Punaiselle torille

Työolojen parantaminen ja palkankorotukset ovat pääteemoina marsseilla eri puolilla maailmaa.

Ulkomaat
Vappumarssijoita Punaisella Torilla.

Palkankorotukset, työolojen parantaminen, vierastyöläiset, halpatyö ja hintojen nousu ovat esillä eri puolilla maailmaa järjestettävillä vappumarsseilla. Aasiassa on marssittu muun muassa Indonesiassa, Hongkongissa, Singaporessa, Malesiassa, Etelä-Koreassa ja Taiwanissa.

Japanin pääkaupungissa Tokiossa vappumarssi sai ammattiliittojen keskusliiton mukaan liikkeelle noin 27 000 ihmistä. Yleisradioyhtiö NHK:n mukaan marsseja on järjestetty myös muualla Japanissa.

Kambodžan pääkaupungissa Phnom Penhissä marssi katkesi turvallisuusjoukkojen väliintuloon. Sadat opposition tukijat uhmasivat hallituksen tammikuussa asettamaa mielenosoituskieltoa, mutta viranomaiset hajottivat kokoontumisen pamputtamalla väkijoukkoa.

Myös Turkin Istanbulissa satojen marssijoiden ensimmäinen yritys uhmata mielenosoituskieltoa keskeytyi, kun poliisi hajotti Taksimin aukiolle kokoontuneen väkijoukon vesitykkien ja kyynelkaasun avulla. Mielenosoittajien kerrotaan kuitenkin kokoontuvan eri puolilla kaupunkia tarkoituksenaan marssia Taksimille. Myös useissa muissa Turkin kaupungeissa on määrä järjestää tänään vapunpäivänä marsseja.

Italiassa liikkeellä on ollut satojatuhansia mielenosoittajia. Ainakin Torinossa osa marssijoista otti yhteen poliisien kanssa.

Moskovassa vapunpäivä merkitsi paluuta menneeseen, kun vappumarssi järjestettiin ensimmäisen kerran Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Punaisella torilla. Poliisin mukaan marssiin osallistui yli 100 000 ihmistä.

Venäjän Kaukoidässä sijaitsevassa Vladivostokissa vappumarssille osallistui 40 000 ihmistä, jota Russia Today -uutiskanava kuvailee ennätykseksi.

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa marssi on kerännyt tuhansia osanottajia.

Lähteet: AP, AFP, Itar-Tass