1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kymmeniä arktisen öljynporauksen vastustajia pidätetty Hollannissa – video

Poliisi nousi Greenpeacen Rainbow Warrior -alukselle. Järjestö yritti estää venäläisen öljyaluksen pääsyn Rotterdamiin. Paikalla oli myös suomalaisia.

luonto
Greenpeacen veneitä merellä.
Pidätetyt aktivistit yrittivät estää venäläisen öljyaluksen kiinnittymisen satamaan menemällä laiturin ja aluksen väliin kumiveneillä.

Poliisi on pidättänyt 44 ympäristöaktivistia Rotterdamissa Hollannissa. Aktivistit yrittivät estää venäläisen öljyaluksen kiinnittymisen satamaan menemällä laiturin ja aluksen väliin kumiveneillä. Mukana oli myös Greenpeacen Rainbow Warrior -alus. Sen kapteenina on Peter Willcox, joka oli mukana järjestön mielenilmauksessa Venäjällä viime syksynä. Tuolloin 28 aktivistia ja kaksi toimittajaa vangittiin.

Hollannin poliisi nousi ympäristöjärjestö Greenpeacen alukselle Rotterdamin satamassa. Järjestö yritti pysäyttää venäläisen säiliöaluksen, joka kuljetti ensi kertaa Eurooppaan öljyä, joka on peräisin arktiselta jäätyvältä merialueelta. Greenpeace on nostanut esille ongelmat, joita öljynporaukseen pohjoisessa liittyy. Nyt Hollantiin tuodun öljyn ostaa ranskalaisyhtiö Total. Aiemmin Total on kommentoinut, ettei se poraa öljyä Arktiksella, koska mahdollinen öljyvuoto olisi pohjoisilla vesillä erittäin tuhoisa.

Greenpeacen mukaan mielenilmaukseen osallistui 80 aktivistia. Mukana oli myös Venäjällä vangittuna ollut Sini Saarela sekä kaksi muuta suomalaista. He eivät olleet tänään pidätettyjen joukossa, Suomen Greenpeacesta kerrotaan Svenska Ylelle.

– Rotterdamiin saapuvaa öljyä ei tarvita. Pohjoisen jäämeren luonto on suojeltava, siitä ei saa tehdä öljykenttää, Saarela kommentoi ennen mielenosoitusta.

Mihail Uljanov -niminen venäläisalus kuljetti öljyä Prirazlomnajan öljykentältä. Sen omistaa venäläisyhtiö Gazprom. Viime syyskuussa Saarela yritti toisen aktivistin kanssa nousta kyseiselle öljynporauslautalle. Tuolloin venäläisviranomaiset valtasivat Greenpeacen Arctic Sunrise -aluksen. Aktivisteja syytettiin merirosvouksesta. Sittemmin heidät armahdettiin runsaan kahden kuukauden vankeuden jälkeen. Arctic Sunrise -alus puolestaan on edelleen Venäjän hallussa Murmanskissa, vaikka hallussapito on kansainvälisen merioikeuden päätöksen vastainen.

Venäjän valtionyhtiöt kuten Gazprom tekevät yhteistyötä pohjoisessa öljy-yhtiöiden kuten Shellin, BP:n ja Statoilin kanssa. Greenpeace painottaa, että riippuvuus öljystä ja kaasusta on uhka myös maailman turvallisuudelle, ei pelkästään ympäristölle.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi