Hyppää sisältöön

Maksaminen kassalla mullistuu: näppäilyn sijaan hipaisu

Lähimaksun odotetaan pienentävän jonoja, kun summaltaan pienten ostosten maksaminen käy jatkossa ilman pin-koodin näppäilyä.

Henkilö esittelemässä lähimaksamista.

Jo useamman vuoden ajan on puhuttu, että tulevaisuudessa pienten ostosten maksaminen tulee olemaan helpompaa, kun pin-koodin näpyttelyn sijaan ostokset voi maksaa hipaisemalla maksupäätettä sopivalla maksukortilla. Lähimaksun pitäisi olla jopa kaksi, kolme kertaa nopeampi tapa maksaa kuin perinteinen maksutapa.

Tällä hetkellä vain tietyillä, yleensä debit-korteilla lähimaksaminen on mahdollista. Sitä mukaan kuin korttteja vaihdetaan uusiin, lisääntyy myös lähimaksamiseen käyvien korttien määrä. Tällä hetkellä noin reilulla puolella miljoonalla kortilla voi lähimaksaa. Nykyisin Visa Electron -maksukortit eivät sovellu lähimaksamiseen.

OP-Pohjolan johtaja Kasimir Hirn uskoo, että lähimaksaminen on arkipäivää aivan pian.

- Kyllä se rupeaa varmasti olemaan jo tämän vuoden loppupuolella arkipäivää. Ja sitä myöten, kun nämä korttikannat uusiutuvat, tämä ominaisuus tulee niihin mukaan ja sitten vielä kaupan puolella nämä maksupäätteet aktivoituvat, niin sanoisin, että 2015 meillä iso osa jo näistä pienistä maksuista maksetaan lähilukuominaisuudella, Hirn vakuuttaa.

Rupeaa varmasti olemaan jo tämän vuoden loppupuolella arkipäivää.

Kasimir Hirn

Maksutapahtuman yhteydessä asiakas ei voi valita, maksaako hän pankin vai luoton puolelta. Päätös tulee tehdä etukäteen pankissa.

Yhä useammat paikat ovat ottaneet käyttöön lähimaksamisen. Tällä hetkellä se on mahdollista muun muassa Lidlin myymälöissä ja R-kioskeissa. Pääsiäisen jälkeen se on ollut mahdollista kaikissa Suomen Siwoissa ja Valintataloissa.

- Lähimaksaminen on sujunut erittäin hyvin, ei ole ollut mitään ongelmia. Asiakkaatkin ovat ottaneet sen erittäin hyvin vastaan, kertoo Suomen Lähikaupan tietohallintojohtaja Janne Jakola.

Myös mobiilimaksaminen tekee tuloaan

Myös mobiilimaksamisen odotetaan vilkastuvan Suomessa tänä vuonna. Jatkossa kännykällä voisi maksaa ostoksia lähimaksun kaltaisesti vain heiluttamalla luuria maksupäätteen vieressä. Esimerkiksi Elisa ja DNA tarjoavat palvelua, jossa maksutarran avulla kännykästä voi tehdä lähimaksamisessa toimivan maksuvälineen NFC-tekniikan avulla.

Lisäksi operaattoreilla ja pankeilla on tarjolla puhelimiinmyös uudenlaisia sovelluksia, joiden avulla rahaa voi siirtää kännykästä toiseen.

.
.