1. yle.fi
  2. Uutiset

Mellakkapoliisi ja separatistit ottivat yhteen Donetskissa – poliiseja pakeni paikalta

Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua. Separatistit riistivät osalta poliiseista aseita ja kilpiä.

Ukraina
Donetsk
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / GENYA SAVILOV

Itä-Ukrainassa Donetskissa satojen ihmisten joukko on hyökännyt syyttäjänvirastoon. Väkijoukko heitti kiviä ja polttopulloja rakennusta puolustaneita noin sataa mellakkapoliisia kohti.

Poliisi käytti kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja. Osa poliiseista kuitenkin pakeni paikalta väkijoukon riistettyä heiltä aseita ja kilpiä. Ainakin neljän poliisin kerrotaan loukkaantuneen väkivaltaisuuksissa. AFP:n toimittajan mukaan rakennukseen hyökättiin useista suunnista. Se oli tyhjillään vappupäivän vuoksi.

– Syyttäjät ovat toimineet omaa kansaansa vastaan. On annettu syytteitä separatismista ja muita vääriä syytteitä, perusteli näkemystään uutistoimisto Reutersille paikallinen protestoija, joka kertoi nimekseen Igor.

Donetskissa asuu noin miljoona ihmistä. Se on keskeinen paikka Ukrainan venäläismielisille, ja he ovat vallanneet siellä jo entuudestaan muun muassa kaupungintalon. Viimeksi kaupungissa oli väkivaltaisuuksia maanantaina, kun muun muassa veitsin ja mailoin aseistautuneet miehet hyökkäsivät Ukrainan uutta hallintoa kannattavien mielenosoittajien kimppuun.

Ukrainan väliaikainen hallitus on myöntänyt, että se on menettänyt maan itäosan hallinnastaan. Venäläismieliset ovat perustelleet pelkäävänsä, ettei uusi hallinto kunnioita heidän oikeuksiaan kuten oikeutta venäjän kieleen.

Venäläismieliset ovat vallanneet hallintorakennuksia eri puolilla Itä-Ukrainaa huhtikuusta lähtien. Ainakin 15 paikkakuntaa on nyt separatistien hallussa. He aikovat järjestää 11. toukokuuta äänestyksen alueen asemasta. Ukrainassa järjestetään presidentinvaalit 25. toukokuuta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi