Tutkijat löysivät Britannian vanhimman kylän – söi sammakonreittä ennen Ranskaa

– Vuosikausia on ihmetelty, miksi Stonehenge on juuri täällä. Nyt olemme lopulta löytäneet ratkaisun, sanoo Buckinghamin yliopiston tutkija.

Kuva: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Etelä-Englannin Wiltshiressa sijaitseva Amesburyn kylä on todettu Britannian vanhimmaksi asuinsijaksi. Amesbury ja sen kuuluisa kiviympyrä Stonehenge ovat olleet asutettua aluetta vuodesta 8820 ennen ajanlaskun alkua.

Arkeologisesta läpimurrosta kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun)ja sanomalehti Daily Mail (siirryt toiseen palveluun) verkkosivullaan.

– Olemme löytäneet isojen riistaeläinten kuten alkuhärän ja saksanhirven jäänteitä, ja valtavat määrät poltettua piikiveä nuotioista, sanoo Buckinghamin yliopiston tutkija David Jacques.

Lokakuussa tutkijat kertoivat myös löytäneensä sammakonreisiä, lohta ja pähkinöitä. Todisteet viittaavat siihen, että britit herkuttelivat sammakonreisillä 8 000 vuotta ennen Ranskaa.

Aiemmin Britannian vanhimpana asumuksena oli pidetty noin 60 kilometrin päässä sijaitsevaa Thatchamia.

Amesburyn museon perustaja Andy Rhind-Tutt sanoo, että jokin poikkeuksellinen on saanut esi-isät pysymään aloillaan Amesburyssa. Todisteet kertovat maan raivaamisesta ja rakentamisesta.

– Isojen eläimien herkkupidot ja Avonjoen rinnalla sijaitseva, suhteellisen tasaisen lämpötilan lähde voivat hyvin olla syynä, Rhind-Tutt sanoo.

– Vuosikausia on ihmetelty. miksi Stonehenge on juuri täällä. Nyt olemme lopulta löytäneet ratkaisun, uskoo tutkija David Jacques.

Hän uskoo, että Amesbury oli vuosituhansia sitten keskuspaikka, jonne matkustettiin kilometrikaupalla. Avonjoki puolestaan on toiminut kuin valtatienä, jonka vartta kulkien on löytänyt perille.