Hyppää sisältöön

Ukrainassa palautetaan yleinen asevelvollisuus

Ukrainan virkaatekevän presidentin Oleksandr Turtšynovin mukaan syynä on se, että Ukrainan alueellinen koskemattomuus on uhattuna.

Ukrainalainen sotilas ja panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo partioimassa Luganskin ja Slovjanskin välisellä maantiellä lähellä Slovjanskia 13. huhtikuuta. Kuva: Anastasia Vlasova / EPA

Ukrainassa palautetaan yleinen asevelvollisuus maan itäosan jännittyneen tilanteen vuoksi.

Ukrainan virkaatekevä presidentti Oleksandr Turtšynov perusteli päätöstä sillä, että Ukrainan alueellinen koskemattomuus on uhattuna. Turtšynov viittasi lausunnossaan aseistautuneisiin Venäjä-mielisiin joukkoihin, jotka ovat vallanneet hallintorakennuksia Itä-Ukrainassa.

Aiemmin tällä viikolla Turtšynov sanoi, että Ukrainan poliisi ja turvallisuusjoukot ovat olleet täysin avuttomia Donetskin ja Luhanskin kaupungeissa, kun Venäjä-mieliset kapinalliset ovat ottaneet viranomaisten rakennuksia hallintaansa.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan torstai-iltana venäläismieliset valtasivat poliisiaseman Krasnoarmeiskin kaupungissa, joka sijaitsee Donetskin hallinnollisella alueella. Hallintorakennuksia on viime päivinä vallattu useissa muissakin Itä-Ukrainan kaupungeissa.

Syrjäytetty presidenttiä Viktor Janukovytš allekirjoitti viime lokakuussa lain, jonka mukaan yleinen asevelvollisuus lakkautetaan ja Ukrainassa siirrytään vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Nyt voimaan tulevat kutsunnat koskevat 18–25 -vuotiaita miehiä.