1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Venäjä jatkaa sananvapauden rajoittamista internetissä

Venäjän parlamentti on hyväksynyt kritisoidun lain, joka rinnastaa suositut bloggaajat joukkotiedotusvälineisiin ja velvoittaa ne noudattamaan valtamedialle laadittuja säännöksiä. Lain pelätään tukahduttavan vapaan ja kriittisen keskustelun internetissä.

Venäjän liittoneuvosto hyväksyi tiistaina lain, joka määrää suosittuja bloggareita ja sosiaalisessa mediassa tai muualla internetissä toimivia henkilöitä noudattamaan joukkotiedotusvälineille laadittuja säännöksiä.

Internetissä tietoa levittävän yksityishenkilön tulee muun muassa tarkistaa tiedon todenperäisyys ennen sen julkaisemista ja pidättäytyä julkaisemasta tietoa, joka voi loukata toisen henkilön kunniaa tai vahingoittaa tämän kaupallista mainetta.

Lisäksi verkossa on esiinnyttävä omalla nimellä ja tuotava julki sähköpostiosoite.

Elokuun alussa voimaan tuleva laki koskee kaikkia, joilla on yli 3 000 ihmisen päivittäinen internet-yleisö. Viranomaiset laativat heistä erillisen rekisterin. Sääntöjä rikkovaa uhkaa sakkorangaistus ja verkkosivujen sulkeminen.

Laki vaientaa monet bloggaajat

Suosittua blogia pitävä pietarilainen oppositiopoliitikko Valeri Fedotov pitää epäoikeudenmukaisena verkossa toimivan yksityishenkilön rinnastusta tiedotusvälineisiin, sillä yksittäisellä ihmisellä ei ole samanlaista mahdollisuutta tarkastaa ennakkoon jakamaansa tietoa. 

Fedotov uskoo lain näivettävän yhteiskunnallisen ja poliittisen keskustelun Venäjän blogosfäärissä. 

– Bloggaaja ei voi tarkistaa tietojaan 100-prosenttisesti, eikä hän voi täysin varmasti tietää, loukkaako hän tekstillään jonkun tunteita tai kaupallista mainetta. Silloin riski lain rikkomiseen on liian suuri ja moni bloggaajista lopettaa arkaluontoisista asioista kirjoittamisen, Fedotov arvioi.

Fedotov analysoi venäjänkielisen Live Journal -blogipalvelun kahdenkymmenen suosituimman bloggaajan kirjoituksia. Hänen mukaansa uusi laki pakottaa niistä kahdentoista sulkemaan sivunsa tai editoimaan huomattavasti sisältöään jatkaakseen toimintaansa.

Uhka sananvapaudelle ja vallanpitäjille

Laki sai osakseen paljon arvostelua jo ennen sen lopullista hyväksyntää. Muun muassa Venäjän presidentin alaisen ihmisoikeusneuvoston puheenjohtaja Mihail Fedotov piti lakia huonosti valmisteltuna ja vetosi, ettei sitä hyväksyttäisi nykyisessä muodossa.

Myös Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestö Etyj on kritisoinut lakia. Järjestön mukaan laki rajoittaa sananvapautta ja vahingoittaa vakavasti vaihtoehtoisen tiedonsaantia ja sen jakamista sekä kriittisten näkökantojen ilmaisemista.

Entisen valtapuolue Yhtenäisen Venäjän jäsen ja nykyinen oppositiopoliitikko Valeri Fedotov pitää lakia vahingollisena myös vallanpitäjille.

– On tärkeää, että on jokin paikka, jossa ihmiset voivat purkaa tyytymättömyyttään vallanpitäjiä kohtaan. Jos tällainen paikka puuttuu tyystin, ihmisten epäoikeudenmukaisuuden tunne kasaantuu ja ennemmin tai myöhemmin se johtaa ikäviin seurauksiin, Fedotov uskoo.

Jatkoa internetin rajoittamiselle

Bloggaajien toimintaa rajoittava laki jatkaa internetin kahlitsemista Venäjällä. Aiemmin tänä vuonna maassa otettiin käyttöön laki, joka mahdollistaa verkkosivujen sulkemisen ilman oikeuden päätöstä.    

Internetin rajoittaminen Venäjällä tuskin loppuu tähän. Kunnianhimoisimpien suunnitelmien mukaan maan tulisi kehittää oma kansallinen tietoverkko, jonka voisi täysin eristää globaalista internetliikenteestä.