1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulupukin tv-kanavalla yli 10 miljoonaa katsojaa

Joulupukin Youtube-kanava on ylittänyt kymmenen miljoonan katsomiskerran rajan. Raja ylittyi tällä viikolla. Suurin osa katsojista on ulkomailta. Eniten joulupukki-videot ovat suosiossa Ranskassa ja latinalaisessa Amerikassa.

viihde
Joulupukki, tontut ja rekikoirat
visitrovaniemi

Joulupukilla on ollut kolmisen vuotta oma Youtube-kanava Santatelevision (siirryt toiseen palveluun). Kanavaa tuottaa rovaniemeläinen digitaalisen median yritys Joulupukki TV Oy.

Joulupukki TV:n toimitusjohtaja Tommi Lappalainen on tyytyväinen Santatelevisionin Youtube-starttiin. Kanavalla katsottujen videoiden määrät ovat kasvaneet noin sadan prosentin vuosivauhtia. Erityisen mielissään Lappalainen on kanavan kasvupotentiaaliin Euroopan ulkopuolella. Tietyissä maissa kuten Brasiliassa, Meksikossa ja Argentiinassa katsottujen videoiden määrät ovat kasvaneet jo useita vuosia peräti 200 prosentin vuosivauhtia.

Lappalaisen mukaan Lapin aidon ja perinteisen Joulupukin kanssa ei ole syytä kalastaa mitään Youtube-“skuuppeja”, eikä aitoa Joulupukkia tule pilata liialla kaupallisuudella tai hypellä.

- Oikeanlaisten Joulupukki-videoiden on hyvä olla aitoutta viestittäviä, sekä lapsia ja lapsenmielisiä kunnioittavia. Lappilaisuus, kiltteys sekä toisten ja luonnon kunnioittaminen ovat ajattomia arvoja, eivätkä ne mene heti pois muodista, Lappalainen toteaa.

Pukin oma tv-kanava pian 15 vuotta

Rovaniemeläinen Joulupukki TV avasi jo vuonna 2000 Joulupukin Internet TV kanavan (siirryt toiseen palveluun), ja nyt Youtuben avulla sen Joulupukki-videot ovat lopulta iskeneet itsensä läpi myös Euroopan ulkopuolella.

Kanavalla on eri kielisiä videoita yhteensä noin 200, eikä kanavan suosio perustu yhteen Youtube-hittiin, vaan toisiaan tukeviin Joulupukki-tarinoihin. Santatelevision tuo myös esille Rovaniemen ja Lapin ainutlaatuista luontoa ja matkailua, vaikka Joulupukin Youtube-kanavan ensisijaisena tehtävänä ei ole Lapin matkailun edistäminen. Kanavan videot kuvataan Rovaniemen alueella, ja ennen kaikkea Napapiirin Joulupukin pajakylän matkailukohteissa, kuten Joulupukin pääpostissa.

Joulupukin Santatelevision Youtube-kanavalla on videoita kuudella kielellä. Viime vuonna kanavan seuratuin kieli oli vielä ranska, mutta Joulupukki TV:n toimitusjohtaja Lappalainen arvioi, että jo tänä vuonna portugali ja espanja kiilaavat ranskan ohi, kiitos suosion voimakkaan kasvun latinalaisessa Amerikassa.

- On hyvää pitää mielessä, että pelkästään Meksikossa on kaksi kertaa enemmän asukkaita kuin Ranskassa ja että internetin käyttö kasvaa hyvin voimakkasti juuri kehittyvissä maissa, Lappalainen toteaa.

Lue seuraavaksi