Raportti Ilomantsin vapusta: "Huikeeta biletystä, ei herkille"

Vapun juhlinta ei joka puolella Suomea ole sellaista, kuin se mediassa usein näyttäytyy. Esimerkiksi Ilomantsin torilla ei ollut ristin sielua vappupäivänä.

Kotimaa
Kuvakaappaus nettisivuilta
Kuvakaappaus Jari Väänäsen Facebook-sivuilta.

Ilomantsilainen Jari Väänänen on raportoinut sosiaalisessa mediassa vapun vietosta paikallisella torilla. Meno näyttää eroavan merkittävästi esimerkiksi Helsingin, Turun tai Tampereen vappuhulinoista, joihin kuuluvat muun muassa brunssit tyylikkäästi pukeutuneena. Tekemässään videossa Väänänen seisoo vappupäivänä yksin tyhjällä Ilomantsin torilla.

Ilomantsin ainut anarkisti on perunut väkivaltaisen mielenosoituksensa, koska pelkäsi, että väkivaltaisuudet leimahtavat koko kylän ylle.

Jari Väänänen

– Ilomantsin vapunjuhlijat ovat kansoittaneet torin sankoin joukoin. On myös odotettavissa, että väkimäärä tästä vielä lisääntyy illan mittaan, mies aloittaa.

– Ilomantsin ainut anarkisti on perunut väkivaltaisen mielenosoituksensa, koska pelkäsi, että väkivaltaisuudet leimahtavat koko kylän ylle. (Kuvaaja kysyy: Kuka?) Minä. Työväenpuoleen vappukulkue peruttiin tai vappuhenkilö peruutti myös mielenosoituksensa tilaan vedoten. (Kuvaaja kysyy: Kuka?) Minä.

– Tässä sitä sitten juhlitaan vappua, näin Ilomantsista, päätän tästä tähän, Jari Väänänen lopettaa raporttinsa. Videolle on kuvattu myös hiljaista keskustan raittia.

Täysin ilman vappujuhlia ei kuitenkaan Ilomantsissa oltu. Möhkössä avattiin vappupäivänä kesän matkailukausi. Möhkössä vappua vietti nelisensataa henkilöä. Ilomantsi tunnetaan Suomen ja EU:n itäisimpänä manneralueen kuntana. Asukkaita kunnassa on noin 5600.