Ruotsissa murhatuksi epäillystä tytöstä oli tehty ilmoitus jo pääsiäisenä – jäi pöydälle

Sekä Karlskronan sosiaalitoimen että poliisin toiminnasta tehdään selvitys, Ruotsin tiedotusvälineet kertovat.

Ulkomaat
Poliisiauto ja tutkijoita iinteistön edustalla.
Surmattu kahdeksanvuotias ei saanut apua ruotsalaisviranomaisilta.TT / Lehtikuva

Ruotsin poliisi oli tehnyt murhatuksi epäillyn 8-vuotiaan tytön tilanteesta ilmoituksen sosiaaliviranomaisille pari viikkoa ennen tämän kuolemaa, mutta nämä eivät puuttuneet asiaan, ruotsalaiset tiedotusvälineet kertovat.

Pahoja vammoja saanut tyttö vietiin keskiviikkoiltana ambulanssilla sairaalaan, jossa hänet myöhemmin todettiin kuolleeksi. Poliisi on pidättänyt murhasta epäiltynä pariskunnan, joiden luona tyttö asui Karlskronassa.

Torstaina kävi ilmi, että poliisi oli faksannut pitkänäperjantana sosiaaliviranomaisille, ettei tyttö voinut asuinpaikassaan hyvin. Ilmoitus lähetettiin eteenpäin eräälle käsittelijälle, mutta jäi makaamaan tämän pöydälle ja löytyi vasta torstaina.

Karlskronan sosiaalijohtaja Annete Gadher toteaa, ettei näin saisi tapahtua, vaan heidän olisi pitänyt ryhtyä heti toimiin ja vierailla tytön kotona.

Sosiaalitoimi on ilmoittanut itse asiasta valvovalle viranomaiselle ja tekee sisäisen tarkastuksen toimintansa parantamiseksi. Virheen tehnyt käsittelijä on siirretty sivuun tehtävästään, Ruotsin televisio kertoo.

Myös poliisi on pyytänyt riippumatonta selvitystä omasta toiminnastaan. Kysymyksiä on herättänyt se, että poliisi lähetti faksin eikä soittanut sosiaalitoimen päivystäjälle.

Poliisin edustajan mukaan poliisilla on tapana toimia näin, kun kyse on yleisemmästä huolesta. Kun kyse on konkreettisemmasta tapauksesta, jossa epäillään rikosta, soitetaan päivystävälle.

Pariskunnan luona tammikuusta asti

8-vuotias oli tullut viime vuonna Ruotsiin yksin turvapaikanhakijana ja hänet sijoitettiin tammikuussa nyt pidätetyn pariskunnan luo. Ruotsin television mukaan mies oli hänen sukulaisensa.

Ennen huoltajuuden myöntämistä sosiaaliviranomaiset selvittivät tytön tilannetta, mutta päätöksen jälkeen yhteydenpito katkesi.

Tytön murhasta epäillyllä pariskunnalla on Ruotsin television mukaan omia lapsia, ja heidän tilannettaan selvitetään, Ruotsin televisio kertoo.

Dagens Nyheter -lehden mukaan 31-vuotiaan miehen asianajaja kertoo päämiehensä kiistävän rikoksen. Naisen asianajajaa lehti ei ollut illalla tavoittanut.

Tytön omien vanhempien uskotaan olevan palestiinalaisalueella, mutta heitä ei ollut torstai-iltapäivään mennessä tavoitettu, poliisi kertoo Dagens Nyheterille.