1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sata kiloa särkeä katiskassa, taas!

Kaksi vuotta sitten Laukaassa äimisteltiin kutakuinkin sadan särkikilon täyttämää katiskaa. Vappuna särjet järjestivät yllätyksen Hannu Kinnuselle Äänekoskella, kun syntymäpäivälahjaksi saatu pyydys nousi lammesta katiskan silmät tupaten täynnä pikkukaloja.

Kotimaan uutiset
Kaloja katiskassa.
Hannu Kinnunen, Äänekoski
Kaloja katiskassa.
Puolitoista vuorokautta Hujakkolammessa ja tulos on tässä.Hannu Kinnunen, Äänekoski

Äänekoskella vappuaatto sai erikoisen käänteen, kun Hannu Kinnunen kävi kokemassa katiskaansa.

– Ensin luulin, että katiska on jäänyt pohjaan kiinni, kun en saanut sitä liikkumaan mihinkään. Ei siinä sitten auttanut muu kuin uittaa katiska veneen kupeessa rantaan, Kinnunen kertaa vappuaaton tunnelmia.

Sitä mukaa, kun katiska alkoi nousta pinnan alta, pyydyksen säpinä lisääntyi. Eikä Kinnunen ollut uskoa silmiään.

– Noin tulitikkulaatikon kokoisia särkiä oli työntynyt katiskan jokaiseen silmään, ihan joka helkkarin silmä oli varattu. Osa oli työntynyt silmiin kiinni ulkoapäin. Siellä on jonkunlainen kalabaliikki ollut käynnissä ja liikennettä joka suuntaan, kalastaja ihmettelee.

"Tahtoo mennä kalavaleeksi"

Kinnunen ei jaksanut yksin nostaa katiskaa, vaan hän joutui pyörittämään sen rannalle. Sen jälkeen mies lähti hakemaan kameran ikuistaakseen ainutlaatuisen näyn.

Noin tulitikkulaatikon kokoisia särkiä oli työntynyt katiskan jokaiseen silmään.

Hannu Kinnunen

– Kalavaleeksihan tämä tahtoo mennä – ennen kuin näkee kuvat. Ja kaikki, jotka ovat käyneet katsomassa katiskaa, ovat sanoneet, ettei tuo ole mahdollista, hän sanoo.

Saaliin tarkka paino jää arvoitukseksi, mutta 50 kiloa hän arvelee menneen reippaasti rikki.

– Ei katiskaa kokonaan jaksanut yksin nostaa, ja kyllä riski mies nostaa yksin ainakin 50 kiloa, hän naurahtaa.

Saalista kissoille ja variksille

Hannu Kinnunen kertoo saaneensa katiskan syntymäpäivälahjaksi kymmenkunta vuotta sitten. Yleensä sinne on uinut haukia, joskus ahvenia.

– Joskus toki särkiäkin, mutta ei lähellekään tällaisia määriä, hän ihmettelee.

Särkisaaliista pääsivät nauttimaan tuttujen kissat - suurin osa pikkuruisista särjistä päätyi varisten ruoaksi.

Kalat piti nyhtää käsin yksitellen irti.

Hannu Kinnunen

Kinnusen kalastusharrastus ajoittuu vain katiskaan ja kevääseen, jäiden lähdön jälkeiseen aikaan. Tänä keväänä katiska ei enää Hujakkolampeen pääse.

– Lammen siivousta tuli tehtyä, mutta katiskan puhdistamisessa oli niin hirveä homma, että kalastus saa ainakin vähäksi aikaa riittää. Kalat piti nyhtää irti yksitellen.

Katiskantekijä tyytyväinen

Särkitungos katiskassa ei ole aivan ainutkertainen juttu, sillä touko-kesäkuun vaihteessa 2012 Pekka Tammenoksan katiskaan Laukaassa ui lähes sata kiloa särkiä.

Hannu Kinnusen lahjakatiskan valmistanutta korpilahtelaista katiskavalmistaja Veikko Hakalaa vappuaaton muhkea särkisaalis myhäilyttää.

– Kyllä mieltä lämmittää, ettei ole turhaan tullut työtä tehtyä.

Hakalalle särkien käyttäytyminen kutuaikaan ei ole yllätys. Hän on saanut kuvia särkien täyttämästä katiskasta myös Rovaniemeltä, aikaa tapahtuneesta on jo tosin 6-7 vuotta.

Ei ole tullut tehtyä turhaa työtä.

Katiskavalmistaja Veikko Hakala

Hakalan katiskamenestys on todistettu kilpailuareenoillakin, sillä hänen kehittelemänsä WEKE-katiska on voittanut maailmanmestaruuden 19 vuonna peräkkäin.

– Virallinen maailmanennätys on 58,120 kiloa kalaa 20 tunnissa, mutta epävirallisesti on saatu kovempiakin tuloksia. Vuonna 1996 Korpilahden Painaajärvestä sain kolmesta katiskasta 220 litraa ahvenia, mutta ei tullut punnittua niitä, hän kertoo.

Lue seuraavaksi