Filippiineillä paljastui laaja kyberseksikiristys

Kymmeniä ihmisiä on pidätetty epäiltynä uhriensa kiristämisestä nettiseksikuvilla. Kiristysrengas löysi uhrinsa sosiaalisesta mediasta ja uhreja on eri puolilla maailmaa.

Ulkomaat
Mies puhuu mikrofoneihin.
Sanjay Virmani, Interpolin digitaalisia rikoksia tutkivan yksikön johtaja, kertoi tutkinnasta tiedotusvälineille Manilan lähellä Filippiineillä perjantaina.Dennis M. Sabangan / EPA

Filippiineillä on paljastunut laaja kyberseksirengas, joka oli houkutellut ihmisiä internetseksiin ja kiristänyt heitä sitten salaa tallentamillaan kuvilla ja videoilla.

Nuorina naisina esiintyneet renkaan jäsenet ottivat yhteyttä ulkomaalaisiin sosiaalisessa mediassa ja ryhtyivät uhreihin tutustuttuaan harrastamaan näiden kanssa kyberseksiä.

Uhreja houkuteltiin lähettämään kuvia tai videoita itsestään. Niitä tallennettiin uhrin tietämättä ja kuvat uhattiin näyttää ystäville ja sukulaisille, jos uhri ei maksa.Osaa uhreista kiristettiin useita kertoja ja heitä painostettiin maksamaan jopa tuhansia euroja, poliisi kertoo.

Filippiinien poliisipäällikkö Alan Purisima sanoo, että uhrit ovat maksaneet yhteensä satoja tuhansia euroja. Uhreina oli usein vanhempia miehiä, mutta myös alaikäisiä.

Skotlannin poliisin mukaan 17-vuotias skottipoika teki kiristyksen takia itsemurhan.

Hongkongin poliisin edustaja Louis Kwan puolestaan kertoo, että siellä yli 530 ihmistä on joutunut renkaan uhriksi viime vuoden alusta lukien. Monet ovat 20–30-vuotiaita. Kwanin mukaan jotkut uhreista maksoivat jopa kolmesti ennen kuin ilmoittivat poliisille.

Purisiman mukaan pidätettyjä tullaan syyttämään muun muassa kiristyksestä, lapsipornografiasta ja teknologian käyttämisestä rikoksen tekoon.

"Maailmanlaajuinen ilmiö"

Interpolin digitaalisia rikoksia selvittävän keskuksen johtaja Sanjay Virmani sanoo, että Filippiineillä pidätetyt ovat vain pieni osa maailmanlaajuista ilmiötä.

- Tämän kiristysverkoston laajuus on valtava, Virmani sanoo.

Myös Filippiinien viranomaiset painottavat, ettei nettiseksikiristys rajoitu sinne, ainoastaan tuore tutkinta.

58 ihmisen pidätyksiin johti operaatio, johon osallistuivat Yhdysvallat, Hongkong, Skotlanti, Singapore, Australia ja Interpol. Uhriksi saattaa kuitenkin joutua kaikkialla, missä on internetyhteys, sanoo Purisima.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset