Tornien taisto houkuttelee jälleen bongaamaan lintuja

Viikonloppuna eri puolilla Suomea käytävään Tornien taisto -lintubongaustapahtumaan on ilmoittautunut jo yli 300 tornia.

luonto
Kuovi pellossa
Jukka T. Helin

Leikkimielisessä kilpailussa lintuharrastajat yrittävät tehdä havaintoja mahdollisimman monesta lintulajista. Havainnot tulee tehdä lintutornista aamuviiden ja iltapäivän kello yhden välillä.

Tornien taistosta on tullut vuosien mittaan yksi suosituimmista lintujen havainnointitapahtumista. Kilpailuun ilmottautuneiden tornien määrä on kasvanut vuosien mittaan huimasti.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla lintuja bongailtiin vuosi sitten noin 30:ssa tornissa, kun tänä keväänä kisaan ilmoitettuja torneja on jo nelisenkymmentä.

Lumijoen Sannanlahden tornissa kisaan osallistuva Harry Nyström on tyytyväinen siihen, että kisaajien määrä on kasvussa.

-Tapahtuma on pidetty ja sillä on pitkät perinteet. Samalla tehdään lintuharrastusta tunnetuksi, Nyström kertoo.

Digikamerat lisänneet lintuharrastusta

Nyström uskoo, että luontokuvausvälineiden halpeneminen näkyy myös lisääntyneenä kiinnostuksena lintujen tarkkailuun.

- En varmaan itsekään kuvaisi luontoa, jos digikamerat eivät olisi tulleet markkinoille.

Eniten lintuhavaintoja on perinteisesti tehty etelärannikolla, jossa lajisto on runsaampi. Viime päivinä etelässä sää on kuitenkin ollut tuulista ja koleaa, mikä saattaa kääntää kisan pohjoisen eduksi.

- Hanko-Pori-Turku -akselilta on yleensä saatu parhaimmat tulokset. Pohjoisempana sata lajia on jo kova tulos, Nyström sanoo.

Tapahtumaa voi tulla seuraamaan paikan päälle. Lisäksi monien tornien läheisyydessä järjestetään opastettuja linturetkiä.