Tutkija: Suomalaisten vapaa-aika on vakavoitunut

Suomalaisten vapaa-aikaa tutkinut Hanna Vehmas sanoo, että aktiivisesta vapaa-ajasta uhkaa tulla vain parempituloisten etuoikeus.

ilmiöt
Mies juoksee metsässä.
Liikunnan harrastaminen on hyvästä, liika suorittaminen sen sijaan ei.Yle

– Vapaa-aika on vakavoitunut. Siihen on tullut työmäisyyttä ja projektimaisuutta, mistä vaikkapa tavoitteelliset liikuntaharrastukset ovat yksi esimerkki, sanoo Jyväskylän yliopistossa vapaa-aikaa tutkiva Hanna Vehmas.

– Tavallaan se on hieno asia, jos se rentouttaa ja lataa akkuja työelämää varten – toisaalta siinä piilee vaara, että vapaa-ajasta tulee suorittamista. Jos tuntuu siltä, että on jatkuvasti väsynyt, eikä oikein jaksa hoitaa arkisia asioita, kannattaa miettiä, vaatiiko itseltään liikaa.

Harrastuksista haetaan nykyään sosiaalista kiinnittymistä.

Hanna Vehmas

Vapaa-aika vaatii rahallista panosta

Tutkijan mukaan vapaa-ajan vakavoitumisessa kyse on globaalimmastakin käänteestä, ei yksinomaan suomalaisten suoritusvimmasta. Vehmas arvioi, että vapaa-ajan harrastuksilla halutaan nyky-yhteiskunnassa korostaa omaa identiteettiä.

– Harrastuksista haetaan nykyään sosiaalista kiinnittymistä, kun esimerkiksi työ, perhe ja uskonto eivät ole enää samalla tavalla ihmisiä toisiinsa sitovia kuin ennen. Valitettavaa on se, että ihmisellä on huomattavasti paremmat mahdollisuudet viettää monipuolista vapaa-aikaa, jos siihen on taloudellisia resursseja, Vehmas toteaa.

Esimerkkinä hän mainitsee viime viikkoina velloneen keskustelun lasten harrastusten kalleudesta.

– Iso ratkaistava asia on se, miten kaikille voitaisiin kohdistaa tasa-arvoiset vapaa-ajan vieton mahdollisuudet. Nykykehitys uhkaa viedä siihen, että aktiivisesta vapaa-ajasta tulee vain tiettyjen ihmisten etuoikeus, Vehmas huomauttaa.