Alpakka on sopuisa ja hiljainen lemmikki

Lemmikkinä alpakat ovat vielä verrattain tuntemattomia, mutta villaisat eläimet sopeutuvat hyvin pohjoiseenkin. Terapiaeläiminäkin käytettyjen alpakoiden kanssa voi harrastaa vaikkapa agilityä - tai sitten vain hengailla.

Kotimaa
Kaksi alpakkaa lähikuvassa
Risto Koskinen / Yle

Kemiläisten Anna-Kaisa Vakkurin ja Vesa Auralan pihalla käyskentelee kolme pörröistä alpakkaa, jotka vastustamattomasti ynisten tulevat nuuhkimaan kameroin ja mikrofonein varustautuneita vieraita. Uteliaisuus voittaa arkuuden, ja eläinten omistajakin hämmästelee sitä, että tuntematon kuvaaja saa heti "alpakan kosketuksen".

– Sosiaalisuus on vähän päivästä kiinni. Joskus saa ihan nenäkosketuksen, mutta kiinnihän ne eivät anna ottaa. Eivät nämä äkäisiä ole, tosi uteliaita kyllä, Vakkuri kuvailee.

Vakkuri päätyi itse hankkimaan alpakoita tutustuttuaan niihin internetissä. Päätökseen vaikuttivat paitsi eläinten mahdollisuudet terapiakäytössä, myös niiden harvinaisuus. Niitä kun ei vielä kenelläkään paikkakunnalla ollut.

Kyllähän ne eräänlaista terapiaa on itsellekin, kun saa käydä niiden kanssa tuulettumassa ja porisemassa.

Anna-Kaisa Vakkuri

Vakkurinkin haaveena on, että jonain päivänä hänen alpakkansa voisivat olla terapiaeläimiä.

– Kyllähän ne eräänlaista terapiaa on itsellekin, kun saa käydä niiden kanssa tuulettumassa ja porisemassa. Varsinkin, kun tuota pienintä katselee, kun se oikein rupeaa esiintymään, niin ei siinä vakavalla naamalla voi olla, Vakkuri hymyilee.

Kalliita hankkia, halpoja pitää

Vakkuri hankki ensin kaksi alpakkaa, joista toinen sai vajaa vuosi sitten vasan. Nyt toinenkin on kantavana, ja mikäli kaikki sujuu hyvin, kasvaa lauma kesällä neljännellä jäsenellä. Se ei kuitenkaan ole taattua.

– Näillä voi tulla ongelmia synnytykseen, ja vasat eivät läheskään aina säily hengissä. Siinä mielessä näiden kasvattaminen on haastavaa.

Alpakat ovat hintavia hankkia. Eläimen hinta riippuu muun muassa siitä, onko kyseessä lisääntymiskykyinen emä tai orhi vai ruunattu eläin. Myös villan laatu ja eläimen suku vaikuttavat hintaan.

Niiden ylläpitäminen sen sijaan on halpaa.

– Ne syövät kuivaa heinää ympäri vuoden, ja ruoaksi ne saavat kauraa ja pororehua. Lisäksi vitamiineja ja kivennäistä. Yksi eläin syö noin kaksi desiä kauraa ja kaksi desiä pellettiä päivässä. Siinä mielessä ne haukkuvat sitä hintaansa takaisin, Vakkuri toteaa.

Lähikuva alpakasta
Risto Koskinen / Yle

Villaa ja agilityä

Alpakan villa on arvostettua ja lemmikkinä pidettävätkin keritään kerran vuodessa. Vakkuri ei itse ole vielä päässyt kehräämään kasvattiensa villoista lankaa, vaikka lahjaksi saatu värttinä käyttäjäänsä odottaakin.

– Niitä villoja on tallessa, minulta vain vielä puuttuu taito kehrätä sitä. Mutta kyllä yksi tarkoitus on hyödyntää sitä, sehän on arvokasta, Vakkuri sanoo.

Vakkuri ja Aurala ovat käyttäneet alpakoitaan joskus kävelyllä, mutta enimmäkseen niiden kanssa lähinnä hengaillaan. Tosin alpakka-agilityäkin voisi harrastaa, kunhan vain on valmis itse hyppimään esteet riimussa kulkevan eläimen kanssa.

Wikipedian mukaan alpakoita voi käyttää myös lampaiden tapaan maisemanhoitajina, ja niillä on vieläpä muutamia etujakin lampaisiin nähden: alpakat yltävät korkeammalle, mutta niiden pehmeät anturat eivät jätä jälkiä maastoon.

Lisäksi ne ovat hiljaisia - hentoinen yninä tuskin ylittää kenenkään ärsytyskynnystä, varsinkaan kun se ei kuulu muutamaa metriä kauemmas.