Konkurssi hävettää mutta myös vapauttaa hirvittävistä paineista

Mikä yrittäjä se sellainen on, joka ei ole uransa aikana tehnyt yhtään konkurssia? Tällainen ajattelutapa toimii huonosti taloudellisessa ahdingossa. Konkurssin tekeminen aiheuttaa itsesyytöksiä sekä pelkoa tulevasta ja siitä, mitä muut ajattelevat.

talous
Päivi Husu kastelee kukkia.
Päivi Kuisma / Yle

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–maaliskuussa 2014 on pantu vireille 892 konkurssia. Yksi on heinolalaisen puutarhurin Päivi Husun vararikko.

Moni konkurssin tehneistä on elänyt vuosia pitkäaikaisten taloudellisten paineiden alla. Päivi Husun elämä on ollut maksamista sinne ja tänne, laskuilla kikkailua, venyttämistä ja jatkuvaa alakuloa.

Kun puhelimeen tuli tekstiviesti, että yhtiönne on haettu konkurssiin, syntyi pakokauhu.

Päivi Husu

– Taloudelliset vaikeudet ovat syöneet minua henkisesti, olen kadottanut luovuuteni. Ennen konkurssia talvella pelkäsin jatkuvasti, miten tämä kaikki loppuu. Kun puhelimeen tuli tekstiviesti, että yhtiönne on haettu konkurssiin, syntyi pakokauhu. Keskikehoon syntyi jääkylmä möykky. Kylmä levisi sormiin ja varpaisiin. Miehenikään ei tiennyt, millaisessa jamassa johtamani yritys oli vuosia jo ollut, Päivi Husu kuvailee tuntemuksiaan talvelta.

Puutarhuri Husun taloudelliset vaikeudet alkoivat vuonna 2009, jolloin taimien myynti pieneni vuosi vuodelta ja yritys alkoi tehdä tappiota.

– Kirjanpitäjä olisi voinut katkaista kitkuttelun ja tappiokierteen syvenemisen aikaisemmin, mutta hän ei sitä tehnyt. Kirjanpitäjä vaihtui pari vuotta sitten ja uusi ei käynyt kanssani läpi tilejä niin kuin edeltäjänsä. Itse jostain syystä vain odotin, että ihme vielä tapahtuu ja tilanne kääntyy parempaan.

Taimia puutarhalla.
Päivi Kuisma / Yle

Tuijabuumi tappaa pienpuutarhoja

Yksi perustavanlaatuinen syy pienen puutarhayrityksen kuolemaan ovat olleet isot kauppaketjut, jotka myyvät kymmenen tuija-havukasvia 39 eurolla – siis halvemmalla kuin Päivi Husun kaltaiset yrittäjät maksavat sisäänostona.

Kilpailu alalla on kovaa, kun ketjut myyvät halvalla pienissä kauppakeskuksissakin. Pienet taimimyyjät joutuvat hakemaan markkinarakoa erikoistumalla ja asiakkaita palvelemalla.

Jyri Uimonen

Puutarhaliiton erikoisneuvoja Jyri Uimonen pitää taimimarkkinoita tylsinä valikoimien runsaudesta huolimatta.

– Tuijabuumilla haetaan edelleen mielikuvaa hinnoista. Kilpailu alalla on kovaa, kun ketjut myyvät halvalla pienissä kauppakeskuksissakin. Pienet taimimyyjät joutuvat hakemaan markkinarakoa erikoistumalla ja asiakkaita palvelemalla, Uimonen sanoo.

Kasvien taimista myydään keväällä 60–70 prosenttia. Päivi Husun kevätmyynti tarkoittaa nyt sitä, että hän myy yrityksensä tuotteita konkurssipesän työntekijänä.

– Asiakkaat ja ystävät ovat antaneet voimaa. Jaan heille edelleen neuvoja siitä, kuinka pitää muistaa kastella taimia runsaasti, kuinka kylmä ei ole sama kuin märkä, kuinka lannoitepussin kyljessä olevaa tekstiä pitää lukea, jotta lannoite ei muutu liikakäytettynä myrkyksi kasville. Samalla tavalla olen palvelut asiakkaita parinkymmenen vuoden ajan.

Tietotaito ei katoa konkurssissa

Päivi Husu on selvinnyt päivästä toiseen perheen, asiakkaiden, ystävien ja lääkkeiden voimalla. Häpeä ja itsensä syyttäminen ovat kuitenkin edelleen läsnä.

– Toivon, että pääsen alakulostani ja löydän itsessäni sen iloisen lappeenrantalaistytön, jolla aikanaan oli ideoita ja tekemisen tahtoa. Sitä minulta ei mikään ole vienyt. Olen kyennyt työllistämään itseni ja parhaina aikoina kymmenkunta muuta, joten tietotaito on olemassa.

Vain äärimmäisimmässä tapauksessa minusta tulee oleskeluyhteiskunnan jäsen.

Päivi Husu

Sekin on hyvä merkki, että tunne-elämään alkaa tulla värejä esimerkiksi itkun muodossa.

– Otan itselleni miettimisaikaa. Vain äärimmäisimmässä tapauksessa minusta tulee oleskeluyhteiskunnan jäsen. Mahdollista on, että rupean laukkaamaan ihmisten pihoilla ja teen pihasuunnitelmia. Famu sanoi aikanaan, että "Vi måste bara anpassa oss. Det är allt!"

– Tulevaisuudesta on edelleen suuri huoli, mutta nyt en enää pelkää puhelinsoittoja ja kirjekuoria. Olen vapaa jatkuvista velkomispaineista, Päivi Husu sanoo ja kerää voimia elämän jatkumiseen.