Kenttäväki vääntää – perussuomalaiset haluaa lisää meppejä europarlamenttiin

Perussuomalaiset tavoittelee vähintään kahta lisäpaikkaa europarlamenttiin. Hämeestä ehdokaslistalle on kelpuutettu yksi nimi, hollolalainen kansanedustaja Anne Louhelainen.

Perussuomalaiset
Anne Louhelainen
Hanna Lumme / Yle

Yle Uutisten uusimman puoluekannatusmittauksen perusteella perussuomalaisten kannatus on noin 17 prosentin lukemissa. Se enteilee perussuomalaisille meppien lukumäärän kasvattamista eurovaaleissa, mutta on toisaalta vähemmän kuin viime eduskuntavaaleissa.

Brysselistä perussuomalaiset tavoittelee kolmea tai neljää mepin paikkaa. Sen onnistumiseksi Hämeen vaalipiirissä perussuomalaisten pitäisi pystyä kaksinkertaistamaan äänimääränsä 22 000–23 000:een viiden vuoden takaisista lukemista, jos äänestysprosentti pysyy eurovaaleille tyypilliseen tapaan alle 40 prosentissa.

Piirihallituksessa uumoillaan jopa äänimäärän kasvattamista 40 000:ään, mikä jäänee eurovaalien äänestysvilkkaudella haaveeksi. Hämeessä kaksissa edellisissä eurovaaleissa äänestysprosentti on jäänyt alle 40:n.

Valtaosa ehdokkaista on miehiä

Kenttäväen usko on kova, mutta edellisten vaalien ehdoton ykkösnimi, puoluejohtaja Timo Soini puuttuu ehdokaslistalta. Hän yksin saalisti Hämeen vaalipirissä viisi vuotta sitten lähes 10 000 ääntä perussuomalaisten saamasta noin 11 700 äänen kannatuksesta.

Nyt listoilla on täydet 20 nimeä, joista yhdeksän on istuvia kansanedustajia ja yksi istuva meppi. Ehdokkaiden keski-ikä on 47 vuotta. Perussuomalaisten ehdokaslista on suurista puolueista miesvaltaisin jakaumalla 13 miestä ja seitsemän naista.

Hämeestä kilvassa on mukana hollolalainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Anne Louhelainen. Suurelle yleisölle hänen nimensä ei ennakkoon ole niin tuttu kuin monen muun lehtien lööpeissä viihtyneen perussuomalaisten ehdokkaan.

Hämeen piiri esitti listoille viittä muutakin nimeä, mutta ne eivät menneet läpi puoluehallituksessa. Pettymykseksi hämäläisehdokkaiden vähäistä määrä ei kuitenkaan tunnusteta.

Vaalikampanjassa perussuomalaiset on nostanut pääteemaksi EU:n liittovaltiokehityksen vastustamisen. Maakunnallisia, alueellisia tai paikallisia teemoja ei juuri ole.

Euro ei kuulemma ole näissä vaaleissa perussuomalaisille tärkeä asia. Osan vaalityöntekijöistä on kuitenkin sitä mieltä, että eurosta pitää luopua, jos EU menee kohti liittovaltiota.