Sika-Arvi tuoksuu kesältä ja komedialta

Tanja Puustinen-Kiljunen kirjoitti näytelmän, Ari Wirta ohjaa ja nuorisoseuran Tuuva teatteri esittää. Ristiinassa ollaan valmiita suomalaisen kesän peruspilariin: kesäteatteriin.

näytelmät
Ari Wirta ja Tanja Puustinen-Kiljunen ovat voimakaksikko Ristiinan Nuorisoseuran ensi kesän näytelmän takana.
Satu Haapanen / Yle

Tanja Puustinen-Kiljunen ei ole aikaisemmin kirjoittanut näytelmää, mutta monologeja kyllä. Nyt hän teki Miehen tuoksun.

– Se on maalaiskomediaa, pääosassa on yksi meidän maatalouslomittaja Hannu Laamanen, joka näyttelee sikatalouden harjoittajaa Sika-Arvia, sanoo Tanja, joka lomituspalveluohjaajana kyllä tietää lomittajan toimenkuvan.

Luvassa on hupia ja hilpeyttä, mutta muutakin: – Siellä käsitellään arkojakin asioita, esimerkiksi lapsettomuutta. Itse kolme keskenmenoa läpikäyneenä tiedän, mistä kirjoitan. Katsoja saa välillä itkeä ja sitten taas Sika-Arvi vie meidät komedian puolelle.

Uusi näytelmä jo kirjoituspöydällä

Tanja Puustinen-Kiljusella on työn alla seuraava näytelmä "Elias kadotettuni". Näytelmä sijoittuu sota-aikaan: – Sain lukea äitini enon sota-aikaiset kirjeet ja kuulin tarinan. Äidin eno katosi sodassa.

– Kirjeistä kuului rakkaustarina Sylvi-nimiseen naiseen. Ristiinalainen näytelijäveteraani Maija-Liisa Heino on Tanjan kanssa tekemässä näytelmää.

Usein sanotaan, että näytelmän kirjoittaminen on kirjoittamisen lajeista vaikein. Onko se?

– Kyllä vaikeampaa on kirjoittaa Kivekkään Artolle sanoituksia biiseihin, joita Miehen tuoksuun tulee, Tanja Puustinen-Kiljunen naurahtaa. – Olen lähettänyt Artolle matskua ja sanonut, että laita vaikka roskakoriin, jos ei kelpaa.

Kesäteatteri saa katoksen

Salosta lähtöisin olevan Ari Wirran elämä on ollut teatterintäyteistä jo monta vuosikymmentä. Hän on näytellyt ja ohjannut ja käsikirjoittanut. Ristiinassa hän aloitti muutama vuosi sitten Tankki täyteen -näytelmällä.

Ari moittii näyttelemisen puitteita Ristiinassa. Avotaivaan alla oleva katsomo on liian leveä ja siellä istuva saattaa saada tikkuja istumalihaksiinsa. Muutos on tulossa.

– Katsomoa kavennetaan ja pään päälle tehdään katto, Ari Wirta kertoo. – Remontin valmistuttua istumapaikkoja on noin 400. Kapeampi katsomo antaa näyttämötoteutukselle uusia mahdollisuuksia.

Rahoitus saadaan teatterin omista varoista ja pankkilainalla. Ari Wirta arvelee, että velkaa päästään jo kesän esitysten jälkeen vähän lyhentämäänkin. Lippujen ennakkomyynti on ollut poikkeuksellisen vilkasta.

– Miehen tuoksu -näytelmä on kohtauksia elävästä elämästä. Siinä ei ole mitään selittämätöntä. Se tarjoaa hauskuutta ja hauskuuden seassa se panee miettimään, miksi mies ja vaimo eivät pysty keskustelemaan asiallisesti toistensa kanssa, miksi he eivät löydä yhteistä säveltä, Ari Wirta kertoo.

Nuoret mukaan – ottakaa yhteyttä

Miehen tuoksussa näyttämöllä on yhteensä parikymmentä ihmistä. Koska kirjoittaja tietää teatterin resurssit, rooleihin on ollut helppo löytää esittäjät. Mutta muuten teatterilla on vakava henkilökuntaongelma.

– Meillä on huutava pula nuorista esiintyjistä, Ari Wirta sanoo.

– Me tarvitsemme 15-30-vuotiaita miehiä ja naisia. Ottakaa yhteyttä, tulkaa mukaan, töitä löytyy, Wirta maanittelee.

– Syksyllä tehdään todennäköisesti kabareeta, ensi vuonna Ristin tietä ja sitten taas kesäteatteria.