Hyppää sisältöön

Ulos Euroopasta!

Mitä ovat populistiryhmät, jotka saavat ennusteiden mukaan Euro-jytkyn? Haluavatko ne ulos EU:sta vai tietyt ihmiset ulos Euroopasta? Raportti Unkarista, Hollannista ja Tanskasta.

– Vapaus ja islam eivät sovi yhteen. Siksi haluamme lopettaa islamilaisen maahanmuuton Alankomaihin, sanoo Vapauspuolueen puheenjohtaja Geert Wilders
Mitä ovat populistiryhmät, jotka saavat ennusteiden mukaan Euro-jytkyn? Haluavatko ne ulos EU:sta vai tietyt ihmiset ulos Euroopasta? Raportti Unkarista, Hollannista ja Tanskasta.

Toukokuun eurovaaleissa odotetaan jytkyä  eurokriitikoille. Ennusteiden mukaan joka neljäs eurooppalainen tulee äänestämään niin sanottua populistipuoluetta, ja suurinta vaalivoittoa povataan äärioikeistolle.

Oikean äärilaidan puolueet eivät kuitenkaan ole mikään yhtenäinen rintama. Osa taistelee liberalismia ja sionisteja vastaan, toisten mielestä islam ja maahanmuutto ovat suurimmat uhat. Kolmannet haluavat säilyttää EU:n, mutta keventäisivät unionia ja rajoittaisivat vapaata liikkuvuutta Schengen-alueella. Silminnäkijä tarkastelee kolmea keskenään hyvin erilaista oikeistolaista eurokriitikko-puoluetta.Unkari ja JobbikUnkarissa äärioikeistopuolue Jobbik on parlamentin kolmanneksi suurin puolue. Jobbikin EU-tavoite on yksinkertainen - ulos unionista. Liberalismi ja ihmisoikeudet eivät Jobbikin silmissä ole yleviä arvoja.

– Liberalismi on tuhonnut länsimaisen yhteiskunnan ja arvomaailman. Olemme perinteisten arvojen puolustajia, sanoo Unkarin Jobbikin Márton Gyöngyösi. Kuva: Yle

- Puhumme ihmisoikeuksista, ja se kuulostaa hienolta. Ongelma on että tämänkaltaisessa ajattelussa yksilön etu on tärkeämpi kuin yhteisön etu. Se on johtanut yhteiskuntamme ja arvomaailmammetäydelliseen hajoamiseen,  sanoo Jobbikin parlamenttiryhmän varapuheenjohtajaMárton Gyöngyösi.

Tämä paikka on yhtä kuin köyhyys. Tämä hallitus on tuonut köyhyyden, ja se on todella brutaali.

Romanimies Budapestissä

  Muista eurokriittisistä oikeistopuolueista poiketen Jobbik ei pidä maahanmuuttoa ajankohtaisena ongelmana Unkarissa, eikä se suhtaudu islamiin lainkaan nuivasti. Päinvastoin, islamilaiset maat ovat Jobbikin silmissä liittolaisia kamppailussa liberalismia ja sionismia vastaan.Gusztav Zoltai on Unkarin juutalaisten maajärjestön MAZSIHISZ:n johtaja.Hänoli lapsena natsienkuolemanleirillä, mutta selvisi sieltä hengissä. Zoltai kertoo näkevänsä aina vain enemmän yhtymäkohtia holokaustin ajan Unkarin ja nyky-Unkarin sekä maassa leviävän antisemitismin välillä.

"Tämä ei ole demokratia, sillä demokratiassa ihmisellä on oikeuksia", sanoo mies Budapestin romanialueella. Kuva: Yle

Myös Unkarin toinen suuri etninen vähemmistö, romanit, kokee syrjintää, uhkailua ja väkivaltaa.- Tämä paikka on yhtä kuin köyhyys. Tämä hallitus on tuonut köyhyyden, ja se on todella brutaali, kertoo mies jonka tapaamme Budapestin romanialueella. Mies ei halua kertoa nimeään. Hän osoittaa poliisien paikalle tuomaa siirrettävää päivystyspistettä, ja puhuu poliisin mielivaltaisesta käyttäytymisestä.Hollanti ja VapauspuolueHollannissa on noussut toisenlainen eurokriittinen liike maan tällä hetkellä suosituimmaksi puolueeksi. Vapauspuolue PVV ja sen yksinvaltainen johtaja Geert Wilders katsovat antisemitismiä varsin karsaasti. Heistä maahanmuutto ja islam muodostavat suurimmat uhat.

– Maahanmuuttajat vie minulta työt, enkä pidä siitä, sanoo amsterdamilainen rakennusmies Baas. Kuva: Yle

- Lähes kaikki ei-länsimaiset maahanmuuttajat Alankomaissa tulevat islamilaisista maista, ja ne aiheuttavat meille sekä kustannuksia että ongelmia. Haluamme lähettää heidät matkoihinsa, pois Alankomaista. Haluamme  pysäyttää maahanmuuttajien virran tänne, sanoo Wilders.Geert Wilders  kertoo joutuneensa puheidensa vuoksi oikeuteen, mutta lisää että hänet on vapautettu kaikista syytteistä. Hän korostaa että hänen Vapauspuolueensa on demokraattinen järjestö joka paheksuu epädemokraattisuutta ja väkivaltaa. Aivan kuten Jobbik, myös Vapauspuolue haluaa ulos EU:sta.Mielipidemittaukset lupaavat Vapauspuolueelle noin viidenneksen hollantilaisten äänistä EU-vaaleissa.Tanska ja Tanskan KansanpuolueTanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa pitää päämajaansa suosittu oikeistopopulistipuolue Tanskan Kansanpuolue. Tästä kolmikosta se edustaa selkeästi salonkikelpoisinta EU- ja maahanmuuttokritiikkiä.

– Tanskan yhteiskunnan eliitti tuskin äänestäisi meitä, sanoo Tanskan Kansanpuolueen Karsten Lorentzen. Kuva: Yle

Kansanpuolue kuuluu ns. euroreformisteihin, jotka säilyttäisivät EU:n, mutta siirtäisivät valtaa Brysselistä jäsenmaiden parlamentteihin. Nykyisin puolue katsoo olevansa sosiaalikonservatiivinen puolue, mutta alkuaikoina maahanmuutto ja sen vastustaminen oli puolueelle kaikkein tärkein asia.- Maahanmuutto on meille edelleen iso asia, mutta ei ehkä ihan niin keskeinen kuin 10-15 vuotta sitten, jolloin tilanne oli täysin hallitsematon. Pystyimme silloin vaikuttamaan valtapuolueisiin ja sitä kautta jarruttamaan maahanmuuttoa,  sanoo Tanskan kansanpuolueen eurovaaliehdokasKarsten Lorentzen.Uusimpien mielipidemittausten mukaan Tanskan Kansanpuolue on Tanskan toiseksi suosituin puolue, ja se on saamassa 22 % tanskalaisten äänistä.

Toimittaja Marko Hietikko.