Kivikautisia löytöjä Pohjois-Karjalasta – muinaisjäännösten tutkiminen rempallaan

Esimerkiksi Polvijärveltä on löydetty useita muinaisjäännöksiä. Museovirasto harmittelee, että Pohjois-Karjalassa ei ole henkilöä, joka hoitaisi alueen arkeologisia kulttuuriperintöasioita. Monet asiat hoidetaan Helsingistä.

Kotimaa
Kvartsikimpale.
Kuvakaappaus Polvijärven kunnan tilaamasta muinaisjäännösinventoinnista

Esimerkiksi Polvijärveltä on vuosien aikana löytynyt useita muinaisjäännöksiä. Tuoreimmat selvitykset on tehty vuonna 2013. Silloin Sotkuman alueelta löydettiin useita muinaisjäännöksiä. Kohteista neljä osoittautui kivikautiseksi asuinpaikaksi.

Polvijärven Murrilahdella löytyi kaksi asuinpaikkaa. Kivikautiset asuinpaikat ovat koskemattomia. Molemmista paikoista löytyi palanutta luuta. Murrinlahdelta löytyi myös hiilimiilu eli hiilen tekopaikka. Miilu on pyöreä noin seitsemän metriä haljaisijaltaan oleva maakupu.

Harjutieltä löytyi kaksi kivikautista asuinpaikkaa. Toisesta Harjutien asuinpaikasta löydettiin varhaista asbestikeramiikkaa.

Myös Polvijärven Välilammelta löytyi mahdollinen kivikautinen asuinpaikka. Paikan maaperässä oli kvartsi- ja kvartsiittikimpaleita sekä niiden palasia. Kimpaleet ja palaset ovat teräväsärmäisiä. Niissä ei kuitenkaan huomattu suunnitelmallisuutta tai iskun jälkiä. Tutkijoiden mukaan epäilystä kuitenkin herättää kappaleita rajautuva levintä, sillä muualta alueelta ei löydetty teräväsärmäistä kvartsia.

Pohjois-Karjalassa asiat rempallaan

Museoviraston intendentti Päivi Kankkunen kertoo, että Pohjois-Karjalan muinaisjäännösten inventointi on kohtuullisen huonoissa kantimissa.

– Pohjois-Karjalan museolla oli 2000-luvun alkupuolella hieno EU-rahoitteinen inventointihanke. jolloin Pohjois-Karjalan kunnat inventoitiin. Siitä alkaa jo olla aikaa ja tuossa inventoinnissa ei huomioitu historialliselta ajalta peräisin olevia muinaisjäännöksiä, joten ne ovat erityisen rempallaan Pohjois-Karjalan alueella.

Inventointeja tarvitaan, jotta saadaan tietoa Pohjois-Karjalan menneisyydestä.

Päivi Kankkunen

Iso osa rakennusperintö ja koko arkeologinen kulttuuriperintö hoidetaan Helsingistä käsin. Kankkunen toivoo, että maakuntaan saataisiin oma kulttuuriperintöasioita hoitava henkilö.

– Pienempi välimatka helpottaisi asioiden hoitamista, arvioi Kankkunen.

Tänä kesänä muinaisjäännöksiä kartoitetaan Rääkkylän ja Kiteen alueella Oriveden rantakaavan vuoksi. Valtimolla tehdään koekuopitusta vesi- ja viemäriputkien vetämisen takia. Näin varmistetaan etteivät putket leikkaa mahdollista muinaista asuinpaikkaa.

– Inventointeja tarvitaan, jotta saadaan tietoa Pohjois-Karjalan menneisyydestä, muistuttaa Kankkunen.

KORJATTU 12.6.2014 klo 9:56: Korjattu lause Museo virasto on tehnyt tuoreimmat selvitykset vuonna 2013 muotoon Tuoreimmat selvitykset on tehty vuonna 2013.