1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kierrätyspaperia tarjolla aiempaa vähemmän

Suomalaiset kuluttavat entistä vähemmän sanoma- ja aikakauslehtiä viestinnän siirtyessä yhä enemmän verkkoon.

Kotimaan uutiset
Keräyspaperista tehtyvä paaleja.
YLE / Petri Kuikka

Kierrätyspaperin kulutus on vähentynyt Suomessa. Esimerkiksi keräyspaperin kierrättäjä Paperinkeräys Oy kertoo, että kierrätettävien sanoma- ja aikakauslehtien määrät ovat pudonneet 6-7 prosenttia vuodessa.

– Valtakunnallisesti paperikeräysmäärässä tämä vastaisi 300 000 tonnia Suomessa vuosittain, asiakkuusjohtaja Karel Nieminen Paperinkeräys Oy:stä kertoo.

Suurimpana syynä pidetään viestinnän siirtymistä verkkoon. Myös taantuman arvellaan verottaneen ihmisten lehtien hankintaan.

– Tällä on tietysti se vaikutus, että pitää miettiä kuinka keräyspaperia on järkevää kerätä. Esimerkiksi keräyspisteiden osalta pitää miettiä, pitääkö siellä olla kolmea astiaa vai pärjätäänkö yhdellä, Nieminen pohtii.

Kuitenkin samaan aikaan teollisuuden kysyntä keräyspaperille on säilynyt ennallaan.

– Kun saantopuolella määrät vähentyvät, niin sitten suomalainen teollisuus joutuu korvaamaan keräyspaperia "neitseellisellä materiaalilla". Kysyntää olisi enemmän kuin mitä pystytään tuottamaan, Nieminen pohtii.

Kaikilla yrityksillä paperien keräysmäärät eivät ole kuitenkaan laskeneet samalla tavalla.

Esimerkiksi Lassila & Tikanojasta kerrotaan, että paperin kulutuksen väheneminen on huomattu heilläkin. Paperin keräämisen volyymissa ei ole kuitenkaan heillä tapahtunut muutosta.

Lue seuraavaksi