Kansanedustaja: "Poliisi tuhosi lippuja, joita minäkin olen ehkä nuorena kantanut"

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula on jättämässä sisäministerille kirjallisen kysymyksen poliisin toimista vapun mielenosoituksissa. Kontula haluaa tietää, rajoittiko poliisi mielenosoittajien poliittisia oikeuksia.

Kotimaa
Poliisi pidättää mielenosoittajan
Marjut Suomi / Yle

Vasemmistopoliitikot arvostelevat sitä, miten poliisi kohteli mielenosoittajia vappuna.

Vasemmistoliiton tamperelainen kansanedustaja Anna Kontula on jättämässä sisäministerille kirjallisen kysymyksen poliisin toimista.

Poliisi otti kiinni mielenosoittajia ja poisti heidän lipuistaan keppejä vappuna sekä Tampereella että Helsingissä. Poliisin mukaan lippujen varsia olisi voitu käyttää lyömäaseina.

Kontula haluaa tietää, rajoittiko poliisi mielenosoittajien poliittisia oikeuksia.

- Erityisen kummallista olivat nämä tuhotyöt, jotka kohdistuivat mielenosoittajien lippuihin. Ainakin osa turmelluista lipuista oli ollut pitkään mielenosoituskäytössä. Minäkin olen ehkä nuorena joskus itse kantanut niitä, Kontula sanoo.

Näitä pidätyksiä ei voi mitenkään perustella yleisellä turvallisuudella

Anna Kontula

Myös pidätykset arvostelun kohteena

Kontula toivoo, että poliisin toimet selvitetään huolellisesti.

– Mielenosoittajia on myös pidätetty vasta mielenosoituksen jälkeen. Näitä pidätyksiä ei voi mitenkään perustella yleisellä turvallisuudella, Kontula sanoo.

Myös Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaatii poliisiin toiminnan selvittämistä.

Arhinmäki sanoo blogissaan, että poistamalla mielenosoittajien lippukeppejä poliisi on estänyt mielenosoittajilta mielipiteenilmaisun ja kokooontumisen vapauden. Arhinmäki vaatii poliisilta tapahtumista julkista selvitystä.

Seinien töhrimistä ja vappupuheen häirintää

Tampereella poliisi poisti mielenosoittajien lipuista keppejä ja otti kiinni kahdeksan mielenosoittajaa vappuaattona ja kaksi vappupäivänä.

Poliisin mukaan Tampereella kiinniotetut syyllistyivät muun muassa vahingontekoon, laittomaan naamioitumiseen ja virkamiehen vastustamiseen. Mielenosoittajat muun muassa töhrivät seiniä, estivät autoja kulkemasta ja häiritsivät SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen vappupuhetta huutamalla sen päälle.

Poliisin mukaan ei ole viitteitä siitä, että Urpilaisen kimppuun olisi yritetty hyökätä.

Aiemmat mielenosoitukset vaikuttavat, koska järjestäjät ovat näissä pääsääntöisesti samoja.

Ismo Rajala

– Sitähän ei voi ikinä poissulkea. On pakko estää ennalta tällainen mahdollisuus, sanoo komisario Ismo Rajala Sisä-Suomen poliisilaitoksesta.

Aiemmat mielenosoitukset vaikuttivat

Rajalan mielestä poliisi ei ole rajoittanut mielenosoittajien poliittisia oikeuksia.

Rajalan mukaan lippujen kepit poistettiin, koska sekä viime perjantaina Helsingissä eduskuntatalon edessä että viime itsenäisyyspäivänä Tampereella järjestetyssä mielenosoituksessa keppejä ja muita astaloita käytettiin omaisuuden vahingoittamiseen ja virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

– Aiemmat mielenosoitukset vaikuttavat, koska järjestäjät ovat näissä pääsääntöisesti samoja ja kun lähihistoria on tällainen, Rajala sanoo.