Dinosaurukset heräävät eloon näyttelyssä - video

Oulun Museo- ja tiedekeskuksen suuri yhteishanke tuo Lontoon arvostetun Natural History Museumin tuottaman Age of the Dinosaur –näyttelyn Ouluun. Näyttely on nähtävillä Oulun taidemuseolla elokuun loppuun saakka.

tiede
Dinoisaurus
Näyttelyssä voi kohdata muun muassa Tyrannosaurus Rexin aasialaisen serkun Tarbosauruksen.

Oulussa perjantaina avautunut Lontoon Natural History Museumin uusin dinosaurusnäyttely vie kävijänsä miljoonia vuosia taaksepäin. Näyttely nähdään nyt ensimmäistä kertaa Brittein saarten ulkopuolella.

Sen saaminen Suomeen oli kahden vuoden prosessi, kertoo Oulun museo- ja tiedekeskus Luupin yhteistyökoordinaattori Sampo Puoskari.

- Halusimme meille juuri tämän näyttelyn, koska se yhdistää sopivalla tavalla tiedettä ja suuria elämyksiä, Puoskari sanoo.

Puoskarin mukaan dinosaurusnäyttelyä on kysytty Oulussa jo pitkään. Kävijöitä näyttelyyn odotetaan 50-60 000.

Vetonaulana täysikokoiset dinosaurushahmot

Nyt esillä oleva näyttely tarjoaa yli 50 yksittäistä näytekappaletta sekä noin tusina kosketeltavaa kohdetta ja dinosaurusmallia.

Kävijä pääsee myös kulkemaan autenttisiksi rakennetuissa dinosaurusten ympäristöissä.

Esillä on kymmeniä aitoja fossiileita ja jäljennöksiä sekä runsaasti tietoa maapallon elämästä jura- ja liitukausilla. Näyttelyn tähtinä ovat täysikokoiset liikkuvat dinosaurushahmot.

Ensimmäisenä näyttelypäivänä dinosaurushahmot herättivät etenkin pienimmissä kävijöissä pelonsekaista ihailua.

Puoskarin oma suosikki hahmoista on Camarasaurus.

Myöhäisellä jurakaudella elänyt kasvissyöjä saattoi painaa jopa 20 tonnia ja pituutta sillä oli 20 metriä. Näyttelyssä eläimestä on esillä vain pää ja kaula.

- Jos Camarasaurus olisi meillä esillä kokonaisena, ei tähän huoneeseen mitään muuta mahtuisikaan, Puoskari nauraa.