Poliisiylijohtaja anarkisteista: Poliisi mielummin ylivarautuu kuin alivarautuu

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mielestä osa anarkisteista on muuttunut väkivaltaisemmiksi, ja se edellyttää poliisilta parempaa varautumista. Poliisi ei Paateron mukaan menetellyt vapunpäivänä virheellisesti vaan varautui oikein, sosiaalisesta mediasta kerätyn tiedon perusteella.

politiikka
Mikko Paatero
Yle

Poliisi viivytti eilen vappumarssille halunneiden anarkistien ryhmää Helsingin Rautatientorilla. Kymmenet mellakkavarusteiset poliisit rynnäköivät ihmisjoukkoon, ottivat kiinni joitakin henkilöitä ja takavarikoivat lippukeppejä. Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan poliisi epäili, että mielenosoittajat alkavat rettelöidä.

- Niin on tapahtunut useamman kerran. Tällakin kertaa oli varustauduttu myös lainvastaisilla välineillä. Terotetuista lipputangoista oli etukäteen annettu ilmoitus, että niitä ei tulla sallimaan, poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo.

Poliisi uskoi anarkistien käyttävän keppejä aseina.

- Kyllä se on poliisin käsitys, että se mahdollisuus oli olemassa. Ja se vaikuttaa tietenkin, kenen kädessä se on.

Muutaman kymmenen henkilön joukko jäi poliisin saartorenkaaseen, osa heistä mustiin pukeutuneita, naamioituneita nuoria. Tilanne oli rauhallinen, mutta Paateron mielestä poliisilla oli syytä odottaa muuta.

- Mitään sellaista asiaa ei ole tiedossani, että poliisi olisi menetellyt virheellisesti. Poliisi ei ryntää rauhallisesti käyttäytyvien ihmisten kimppuun, vaan odotettavissa on jotain väkivaltaisia toimenpiteitä. Sosiaalisen median kautta tällainen etukäteistieto oli olemassa.

"Normaalit mielenosoittajat eivät provoisoidu poliisista"

Helsingin poliisi pahoitteli tänään, että marssilla tuli otettua kiinni myös vasemmistonuorten työntekijöitä ja takavarikoitua vääriä lipputankoja.

– On rehellistä tunnustaa, jos jotain on töpätty. Lähtökohta on, että tämä asia tutkitaan, Paatero sanoo.

Helsingin poliisi oli kiinnostunut nimenomaan anarkisteista.

- Kyllä lainvastaiset mielenilmaisut - teki niitä kuka tahansa - niistä ollaan huolestuneita. Anarkistit näyttävät olevan ryhmä, joka viime aikoina on tehoihin syyllistynyt, Paatero sanoo.

Mellakkavarusteisia poliiseja oli paikalla kymmeniä, silmämääräisesti arvioiden saman verran kuin mielenosoittajia.

- Kukaan ei tiennyt, mikä tilanne tulee olemaan. Poliisi varautuu siten kuin oikeaksi katsoo, mielestäni mielummin ylivarautuu kuin alivarautuu.

Paatero ei usko, että näkyvä voimankäyttö provosoisi mielenosoittajia.

- Ei se provosoi ainakaan normaaleja ihmisiä, jotka normaalissa mielenosoitusmielessä on liikkeellä. Poliisi ei tietenkään saa provosoitua mistään tilanteessa.

"Poliisin suhtautuminen ei ole muuttunut"

Anarkistien mielenosoitukset ovat muuttuneet näkyvämmiksi, Tampereen Kiakkovieras -mielenosoituksen jälkeen. Edellinen mielenosoitus oli viikko sitten Helsingissä eduskuntatalon edustalla.

- Poliisin suhtautuminen anarkisteihin ei ole muuttunut Tampereen jälkeen. Kokonaisuus on ollut poliisin tiedossa pitkäänkin. Joidenkin menettelytavat ovat muuttuneet jonkin verran väkivaltaisemmiksi, ja se edellyttää, että poliisin varautuminen on sen mukaista. Mutta ei mitään radikaalia uutta ole tapahtunut.

Paateron mielestä kyse ei ole isosta joukosta, mutta anarkistit saavat vaihtelevasti muuta väkeä mukaan. Paateron mukaan poliisi varautuu jatkossakin estämään laittomat teot mielenosoituksissa.