Hyppää sisältöön

Populistijohtaja Pim Fortuynin murhaaja vapautetaan vankilasta

Murhasta tuomittu mies vapautuu kärsittyään 12 vuotta tuomioistaan. Hän ampui suositun oikeistopopulistien johtajan parlamenttivaalien alla toukokuussa 2002.

Hollannissa vapautetaan perjantaina vankilasta mies, joka ampui oikeistopopulistijohtaja Pim Fortuynin 12 vuotta sitten.

Volkert Van der Graaf ampui Fortuynin 6. toukokuuta vuonna 2002 vaalien alla. Suosittu Fortuyn tunnettiin muun muassa maahanmuuton rajoittamisen kannattamisesta ja islamilaisten vastaisista lausunnoistaan.

Van der Graaf tuomittiin 18 vuodeksi vankilaan. Hänet vapautetaan Hollannin yleisen käytännön mukaisesti kärsittyään noin kaksi kolmasosaa tuomiostaan.

Oikeusministeriö ei paljasta tarkkaa aikaa Van der Graafin, 44, vapauttamiselle eikä muitakaan yksityiskohtia. Vapauduttuaan hän joutuu kantamaan sähköistä nilkkapantaa ja ilmoittautumaan viikoittain viranomaisille.

Van der Graaf ei saa poistua maasta ja häntä on myös kielletty menemään Haagiin ja Rotterdamiin, jossa Fortuyn toimi poliitikkona tai Hilversumiin, jossa tämä surmattiin.

Uutta henkilöllisyyttä Van der Graaf ei viranomaisten mukaan saa, mutta hollantilaisten tiedotusvälineiden mukaan häntä tullaan suojelemaan. Oikeusministeriö ei kerro, saakoo Van der Graaf henkivartijan.

.
.