1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Koirahieronta muistuttaa ihmisten hierontaa

Nelijalkaisten ystäviemme lihakset saattavat venähdellä siinä missä ihmistenkin. Apua vaivoihin voi hakea eläinlääkärin lisäksi koulutetuilta koirahierojilta, jotka ovat erikoistuneet koiran fysiologiaan ja sen hoitamiseen.

Urheilukoirahieroja Merja Sotkasiira (vas.) hieroo ja eläinkaupan työntekijä Päivi Newman avustaa. Keskellä rötköttää ranskanbulldoggi Mona. Kuva: Taneli Kärki / Yle Oulu

Oulun alueella yrittäjänä työskentelevällä urheilukoirahieroja Merja Sotkasiiralla on paljon kokemusta koirien erilaisista vammoista ja niitä aiheuttavista tekijöistä. Pohjimmiltaan koirahieronta muistuttaa paljon ihmisten vastaavaa.

- Hirveän paljon samanlaisuuksia on sen suhteen, mihin hieronnasta halutaan apua. Lihaksisto on aika pitkälle samanlainen, mutta toki eroavaisuuksiakin löytyy.

Usein Sotkasiiran hierottaviksi päätyvät koirat, jotka kuuluvat harrastuksiltaan tai iältään riskiryhmiin.

- Urheilevat koirat ovat riskiherkkiä saamaan vammoja. Vanhoilla koirilla on sitten ihan tällainen geriatrinen hoito, niin kuin ihmisilläkin.

Eläinlääkärin kautta

Merkit hieronnan tarpeelle ovat yleensä nähtävissä koiran käyttäytymisestä. Liikkumisessa näkyvät muutokset tai aristelut kannattaa kuitenkin tarkistuttaa ennen hierontaan hakeutumista eläinlääkärillä.

- Jos koiran normaalissa elämässä näkyy joku selkeä muutos, niin eläinlääkärikäynti ei ole koskaan paha juttu, Sotkasiira ohjeistaa.

Eläinlääkärien ja koirahierojien yhteistyö on lisääntynyt vuosien varrella. Lääkäri saattaa ohjata koirapotilaansa osaavan hierojan vastaanotolle, jossa pienempien vammojen hoitoa voidaan jatkaa.

- Pystyn sitten lääkärin diagnoosin tai tutkimuksen perusteella tekemään hoitosuunnitelman siitä eteenpäin.

Koirahieronta yleistynyt

Koirahieronta on yleistynyt pikkuhiljaa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hierojien ja eri hierontatapojen määrät ovat kasvaneet samassa suhteessa yleistymisen myötä.

- Jos ajattelisin omalle kohdalleni koiraharrastuksen puitteissa, että minulle olisi sanottu reilu kymmenen vuotta sitten, että koiria pitää hieroa, niin olisin voinut olla vähän että ”miksi sinä nyt näin ajattelet?”, Sotkasiira naurahtaa.

Koirahieronta saattaa herättää asiaan perehtymättömien parissa ihmetystä, mutta urheilukoirahierojan mukaan hoitomuodolle on tilausta.

- Samalla tavalla kuin kaikilla meillä, niin myös kaikilla koirilla on omia virheasentojaan ja jumittavia lihaksia. Koirat eivät valitettavasti pysty sanomaan, että vähän kuule on nyt niskat jumissa.

Sotkasiiran näkökulmasta vähistäkin hierontakäynneistä on hyötyä.

- Käyttäisin kerran vuodessa koiraa hierojalla. Ei olisi ollenkaan paha ja kannattaisi käydä itsekin.

Taneli Kärki / Yle Oulu