Yhdys sana virheet suututtavat somessa eniten

Nykyaika on kuorinut suomalaisista varsinaisia kynäniekkoja. Melkein jokainen jakaa ajatuksiaan sosiaalisessa mediassa. Julkisella estradilla virheet erottuvat helposti. Vastaiskuna Facebook on täynnä oikeakielisyyttä korostavia ryhmiä. Kielitoimistossa tiedetään, että toisten virheet ärsyttävät. Aivan erityisesti yhdyssanavirheet, tai yhdys sana virheet.

Kuva: Heini Holopainen / Yle

Kielenhuoltaja ja kouluttaja Minna Pyhälahti Kotimaisten kielten keskuksesta kertoo, että yhdyssanat ovat suosittu puheenaihe monessa yhteydessä. Aivan kuten sää on tyypillinen puheenaihe kutsuilla, yhdyssanat ovat ykköspuheenaihe kielenhuoltajan kanssa.

– Kun käyn pitämässä työpaikoilla koulutuksia, ylivoimaisesti eniten ihmisiä ärsyttävät juuri yhdyssanavirheet. Niitä pidetään merkkinä siitä, ettei kirjoittajalla ole kielitajua. Ihmisiä tuntuvat harmittavan etenkin sellaiset yhdyssanavirheet, joissa perusmuotoiset sanat on kirjoitettu erikseen, vaikka ne muodostavat yhteen kirjoitettavan ilmauksen. Tällainen yhdyssana on vaikkapa kirjahylly.

Esimerkiksi Facebookissa on useita oikeakielisyyttä korostavia ryhmiä. Niissä kannetaan huolta suomen kielen rappiosta, etenkin yhdyssanavirheistä.

Ei osata tai välitetä

Minna Pyhälahti analysoi, että osa kirjoittajista ei välitä siitä, että tekee virheitä. Oikeakielisyys ei heistä ole tärkeää.

Toiset taas eivät vain osaa yhdyssanasääntöjä, vaikka niitä koulussa on opetettu.

Perussäännöt ovat helpot. Sen sijaan sanat, joissa on genetiivimuotoinen alku, voivat olla hankalia.

kielenhuoltaja ja kouluttaja Minna Pyhälahti

Kielenhuoltaja Minna Pyhälahti tietää, että äidinkielenopettajalla on niin paljon opetettavaa, että aina eivät juuri yhdyssanat pääse valokeilaan. Voi tietysti myös olla, että oppilas ei ole aikoinaan jaksanut keskittyä sääntöihin.

Pyhälahti löytää selityksen myös kansainvälistyvästä työelämästä. Nykyään moni kirjoittaa työpäivänsä aikana paljon vierailla kielillä. Niissä yhdyssanasäännöt poikkeavat omistamme. Nämä toisenlaiset tavat kirjoittaa saattavat sitten sujahtaa suomenkieliseen tekstiin.

Osa säännöistä vaikeita

Kielen ammattilainen myöntää, että osa kauniin äidinkielemme yhdyssanasäännöistä voi olla vaikeita.

– Perussäännöt ovat helpot. Sen sijaan sanat, joissa on genetiivimuotoinen alku, voivat olla hankalia. Sellaiset, joissa on alkuosan lopussa n-kirjain, ovat rajatapauksia. Niihin joutuu opettelemaan ulkoa sääntöjä.

Yhdyssanasääntöjen opettelulle ei ole kielenhuoltajan mukaan tulossa loppua. Kun kieleemme syntyy uusi sana, se on useimmiten juuri yhdyssana.

–  Twitterissä yhdyssanoja käytetään usein, koska ne ovat lopulta lyhyempiä kuin saman asian sanominen usealla sanalla. Esimerkiksi twiitata uudelleen on hieman pitempi kuin uudelleentwiitata.