1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pihoille halutaan näyttävyyttä – messut starttaavat kevään puutarhakauden

Ouluhallissa järjestetään viikonloppuna kolmen teeman messutapahtuma, josta puutarha valtaa suurimman osan. Paikallisten taimistojen ohella messut vetävät näytteilleasettajia myös maailmalta.

Kotimaan uutiset
Kempeleen Osaon opiskelijat rakentavat omaa osastoaan.
Yle

Ouluhallissa näytteilleasettajat rakentavat osastojaan valmiiksi lauantaina alkavia messuja varten. Vappu pisti aikataulut tiukalle ja seuraavan viikonlopun äitienpäivä aiheutti sen, että messut järjestetään tällä kertaa kaksipäiväisinä.

Kävijätavoite on pidetty 15 000 messuvieraassa ja messuorganisaatiosta Pohjois-Suomen erämessujen myyntipäällikkö Johanna Nakkula on luottavainen siitä, että väkimäärä saadaan nostettua aiempien vuosien tasolle.

– Ihan kiva kokeilla kahden päivän tapahtumaa. Veikkaan, että tupa on täynnä.

Hollantilaiset tekivät paluun Ouluun

Tiukat taloudelliset ajat on pantu messuorganisaatiossakin merkille, mutta näytteilleasettajien määrään se ei ole lopulta vaikuttanut.

– Se on näkynyt ehkä siinä, että näytteilleasettajat ilmoittautuvat messuille tavallista myöhemmin. Moni jättää päätöksen messuille ilmoittautumisesta viime tinkaan, mutta tänäkin vuonna näytteilleasettajia on tulossa noin 250, Nakkula kertoo tyytyväisenä.

Messujen pääroolissa on puutarha, mutta myös kädentaitajille ja hyvinvoinnille löytyy hallista ja sen pihamaalta tilansa, Nakkula summaa.

– Kaikki ovat perinteisiä vapaa-ajan teemoja ja minusta nämä täydentävät toisiaan hyvin.

Puutarhamessut ovat houkutelleet paikallisten taimistojen ohella myös vieraita Hollannista. Edellisellä kerralla hollantilaiset jättivät messut väliin, mutta nyt hekin tekivät paluun pohjoisen puutarhatapahtumaan.

– Heillä on valtavasti kukkasipuleja myynnissä ja osa on aika eksoottisiakin lajikkeita.

Minimaailmoista näyttäviä ideoita

Nyt ajateltiin toisin ja tehtiin erilaisia minimaailmoja.

Pasi Kivilompolo

Yksi Ouluhallin näyttävimmistä rakennelmista on perinteisesti Kempeleen puutarhaopiskelijoiden käsialaa.

– Me olemme yleensä tehneet messuille keskusaiheen ja perinteisesti se on ollut yhden teeman ympärillä. Nyt ajateltiin toisin ja tehtiin erilaisia minimaailmoja. Rakensimme mielikuvia siitä, mitä puutarhassa voi olla, sanoo floristimestari Pasi Kivilompolo OSAO:n Kempeleen yksiköstä.

– Hassuttelua ja hulluttelua, mutta puutarhaan toteuttamiskelpoista, Kivilompolo summaa antia sammaleella verhoillun tuolin vierellä.

Kiinnostusta puutarhoja kohtaan riittää. Pasi Kivilompolo nostaa yhdeksi tämän hetken puutarhatrendiksi esteettisyyden. Kotipihaankin kaivataan näyttävyyttä.

– Puutarha-ala elää buumia esimerkiksi tv-ohjelmien myötä. Puutarhasta halutaan ottaa enemmän irti visuaalisesti. Enää ei tyydytä vain kasvien siirtelyyn ja hyötyviljelyyn. Puutarha on enemmänkin esteettinen kokonaisuus nykyisin.

Lue seuraavaksi