1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kun luonnonsuojelijat itsensä kahlehtivat – Koijärvelle kokoonnutaan taas

Luonnonsuojeluliike räjähti Forssan Koijärvellä 35 vuotta sitten, jolloin luontoväki esti lintujärven kuivaamisen. Luonnonsuojelijat lähtivät busseilla Helsingistä ja Tampereelta Koijärvelle, joka kokosi luontoihmiset yhdeksi kansanliikkeeksi: Vihreiksi. Lauantaina Vihreät kokoontuvat jälleen Koijärvelle, ja mukaan on lupautunut myös heitä, jotka olivat mukana jo 35 vuotta sitten.

Koijärvi tuli tunnetuksi vuonna 1979, kun ympäristönsuojelijat alkoivat taistella lintujärven pelastamisen puolesta. Kuva: Martti Juntunen / Yle

Koijärvellä on 35 vuotta kuuluisien tapahtumien jälkeen myös Ville Komsi, jonka kasvot tulivat tutuiksi tuon ajan uutiskuvista. Kuvista, joissa luonnonsuojelijat köyttivät itsensä Koijärven patoa purkamaan tuotuihin puskutraktoreihin kettingeillä. Kuvista, joissa poliisit irrottavat mielenosoittajia väkisin kettingeistä.

– Tunnelmat tuolloin olivat lähinnä huvittuneen ärtyisät. Me vain menimme ja teimme sen, mitä olimme sopineet tekevämme: tukimme ojan ja jäimme vartioimaan sitä, kertoo Ville Komsi.

Syntynyt luonnonsuojelutaistelu kokosi luontoihmiset yhteen, mutta jakoi koijärveläiset kahteen leiriin. Oli niitä, jotka kannattivat Forssan Koijärven kuivaamista, ja heitä, jotka eivät asiasta niinkään välittäneet ja olivat jopa luontoaktivistien puolella.

– Yöllä, pimeydestä, tuli meidän luoksemme niiden pienviljelijöiden vaimoja, jotka eivät halunneet Koijärven kuivatusta. Rouvat toivat meille vastaleivottua pullaa, kertoo Komsi.

– Toiset sen sijaan eivät ottaneet todellakaan ystävällisesti vastaan. Meillä oli puolijoukkueteltat. Niissä oli kamiinat, ja me vahdimme tulta sisällä. Joku kävi katkaisemassa jopa teltan narut, mikä oli kyllä harkitsematon teko. Ei siellä mitään rintamasotaa käyty, mutta yllättäviä eleitä saatiin kokea silloin tällöin.

– Viikon  kuluttua tapahtumien alkamisesta paikalle kyllä tuli kuivatushenkisiä isäntiä purkamaan padon ja me yritimme parhaamme mukaan olla hyvin ystävällisiä heitäkin kohtaan.

Kesä kului Koijärvellä

35 vuotta sitten Koijärvelle kerääntyneet luontoaktivistit olivat varautuneet siihen, että ovat paikalla viikon, pari. Mutta tosiasiassa he olivat Koijärvellä toukokuun alusta elokuuhun.

– Tuolloin me totesimme, että asioiden käsittely poliittisesti ja virastoissa on lähtenyt hyvin käyntiin. Sovimme pois lähtemisestä. Sovimme myös, että Koijärvelle palataan seuraavana keväänä uudestaan, mikäli asiat eivät etene. Palasimmekin, sanoo Ville Komsi.

Luonnonsuojelu tunnustetaan

Ville Komsi harmittelee sitä, ettei Koijärviliike vaatinut lintujärven pakkolunastuksia, jotka olisivat lain mukaan olleet mahdollisia jo tuolloin.

– Kun menimme Koijärvelle, muistan miettineeni, että jos jollakin hyvin harkitulla ja hyvin toteutetulla eleellä pystyttäisiin nostamaan ihmisten ajatuksissa ja keskusteluissa luonnonsuojelu seitsemännen tärkeysluokan kysymyksestä kuudennen tärkeysluokan kysymykseksi, niin se olisi jo jotakin. Oli vain kirotun inhimillisen typerä juttu, että me halusimme olla liian rehellisiä, emmekä vaatineet enempää kuin on aiheellista!

– Jo vuonna 1923 astuneen luonnonsuojelulain mukaan oli periaatteessa mahdollista pakkolunastaa maata luonnonsuojelutarkoituksessa. Pakkolunastamista oli käytetty juuri ennen sotia Äyräpäällä, mutta sen jälkeen siitä oli tullut kuollut kirjain. Vaikka se oli lain mukaan mahdollista, niin se ei ollut sitä poliittisesti.

– Meille kaikki sanoivat, ettei maiden pakkolunastaminen Koijärveltä nyt vain käy. Mutta jo vuonna 1980, samaan aikaan kuin me lähdimme pois Forssan Koijärveltä, valtio pakkolunasti Leivonmäen Haapasalon. 

Tänä päivänä juhlii Koijärviliikkeen syntyä koko Koijärven kylä. Kyläläiset ovat koonneet näyttelyn Koijärven tapahtumista 35 vuotta sitten, kulkevat vihreissä Koijärvi-paidoissa ja suunnittelevat kylälle vihreän aatteen nimissä uutta koulua.