1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Presidentti palkitsee: Irja Karjalainen on sinnikäs kuuden lapsen äiti

Kiihtelysvaaran kirkonkylän kupeella punaisessa rintamamiestalossa ei ole tavalliseen tapaan äiti lapsiaan vastassa äitienpäivänä. Irja Karjalainen on 11. päivä toukokuuta Säätytalolla Helsingissa vastaanottamassa Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalia kunniaristein. Yksinhuoltajan kuusi lasta on saanut kasvaa turvallisesti siivilleen.

Kotimaan uutiset
Irja Karjalainen
Siru Päivinen / Yle

– Hutun silimänä ja aidan seipäänä en ole ollut, mutta paljon muuta olen tointanut, toteaa Irja Karjalainen kotikeittiössään Kiihtelysvaarassa kahvikupin äärellä. Kuuden lapsen yksinhuoltajan elämä ei 60-luvun Suomessa ollut helppo laji, jos ei se sitä liene nykyisinkään.

Karjalainen jäi kasvattamaan lapsiaan yksin erottuaan miehestään ja palattuaan Kainuusta takaisin synnyinseudulleen Pohjois-Karjalaan. Vanhempien takaama laina auttoi kotipaikan hankintaan, ja ahkerat kädet ja valoisa luonne löysivät leivän pöytään. Pienellä maitotilillä, omien kanojen munia myyden, käsitöitä tehden, lapsilisillä ja neuvokuudella löytyi elanto.

– Minulle on takavuosina oikein julkisesti sanottu, että elä naura niin paljon Olihan se kummallinen kommentti, ja oli minulla vastauskin jo mielessä. Jätin sen kuitenkin sanomatta, minä en pidä tapanani nolata ketään. Jokaisella on omat ristinsä toisten lastaamattakin, Irja Karjalainen miettii.

Kristillisiä arvoja elämässään ja perheessään korostanut Karjalainen muistuttaa Raamatun sananlaskuista, joista yksi sanoo: Iloinen sydän kaunistaa kasvot, mutta sydämen tuskassa mieli on murtunut. Vaikeuksia on riittänyt, mutta eivät ne itkulla väistyneet. Työtä ja sinnikkyyttä on tarvittu kuuden lapsen siivilleen saamiseksi.

– Pankinjohtajan kanssa piti intellä poikien lukioiässä ollessa muutaman kerran todella tinkaan, että opintolainoitus löytyi. Sekin lopulta järjestyi, ja kaikki lapset ovat saaneet opiskella alojaan, Irja Karjalainen toteaa.

Itsensä kehittämisen into

Irja Karjalainen on äitiyden ohella kantanut kortensa vahvasti kekoon myös eri järjestöissä. SPR:n toiminnassa hän oli tovin Kiihtelysvaarassa puheenjohtajanakin. Hän on ollut mukana myös Martoissa, Pelastakaa Lapset ry:ssä ja Kiihtelysvaara-seuran kotiseututoiminnassa. Irja Karjalainen on myös Raassina-sukuseuran perustajajäsen, ja Jakokosken kesäteatterikin on tullut tutuksi.

Karjalainen on yksi tämän vuoden juhlaäideistä, jotka matkaavat Tasavallan Presidentin vastaanotolle Säätytalollle Helsinkiin äitienpäivänä. Irja Karjalaisen tueksi juhlamatkalle lähtevät hänen nuorin poikansa Timo Karjalainen, ja nuorin tytär Ilona Huovinen.

Lue seuraavaksi