1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen paras talli haluaa nostaa hevostaidot kunniaan

Ratsastuksen suosio on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Myös uusia talleja nousee tasaisesti ympäri maan. Suomen paras talli luottaa laatuun ja hyviin hevostaitoihin tiukentuvassa kilpailussa.

Kotimaan uutiset
Salla Varenti ja luottoponi Elvis
Eveliina Niskanen / Yle

Suomen Ratsastajainliitto (siirryt toiseen palveluun) valitsi hämeenlinnalaisen Aulangon Ratsastuskoulun vuoden 2013 parhaaksi talliksi. Tittelistä kilpaili 300 suomalaista tallia.

Tunnustusta juhlittiin Aulangolla vappupäivänä. Kakkukahvilla kävi noin 80 onnittelijaa.

Vuodesta 2010 Aulangon Ratsastuskoulua pitänyt yrittäjä Salla Varenti on mielissään, tietenkin. Hänen mukaansa hyvän tallin salaisuus on onnellinen hevonen. Tämä viesti halutaan välittää myös ratsastuskoululaisille.

– Olemme yrittäneet keskittyä siihen, että meillä ratsastava oppii myös hevosten kanssa toimimista ja hevostaitoja. Tämä on kasvatustyötäkin. Hevosten hoitamiseen pitää sitoutua, eikä niitä voi esimerkiksi ruokkia silloin, kun sattuu huvittamaan. Eläinten hyvinvointi on kaikki kaikessa. Siitä koko harrastus lähtee.

Hevosten onnellisuuden lisäksi Salla Varentin mukaan on tärkeää, että tallilla on hyvä ilmapiiri.

– Sen luominen ei ole aina helppoa. Tallilla voi olla paljon kilpailuhenkeä ja vastakkainasettelua. Meillä valttinamme on se, että omat vanhempani ovat toiminnassa mukana myös. Äitini kaitsee lapsia ja välillä työntekijöitäkin, jotta järjestys pysyy yllä.

Halvalla ei saa hyvää

Suomen Hippoksen mukaan ratsastus on nousussa: harrastajien määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Myös ratsastustalleja on yhä enemmän.

Äitini kaitsee lapsia ja välillä työntekijöitäkin, jotta järjestys pysyy yllä.

Salla Varenti

Aulangolla uskotaan, että tallien välisessä kilpailussa laatu ratkaisee.

– Jos ajattelee pelkästään hintaa ja hintatasoa, tämän harrastuksen kanssa voi mennä ojasta allikkoon. Hevosten pitäminen on kallista, ja sen vuoksi myös harrastaminen on kallista.

– Toisaalta tämä harrastus tarjoaa jotain sellaista, jota on vaikea mitata rahassa, kuten välittämistä ja aitoutta. Hevoset ovat tässä hyviä roolimalleja: ne eivät syrji ketään, eikä niitä kiinnosta, millainen koulutus tai muu tausta sitä hoitavalla ihmisellä on.

Aulanko on etuoikeus – ja rasite

Aulangon kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä sijaitsevalla tallilla on pitkät perinteet. Ensimmäiset hevoset saapuivat tilalle vuonna 1955, ja sen jälkeen paikalla on ollut talli.

Salla Varenti kehuu, että Vanajaveden rannassa sijaitseva ratsastuskenttä on maan kauneimmalla paikalla. Ainutlaatuinen ympäristö on asettanut myös suuria haasteita toiminnan kehittämiselle, kuten uuden maneesin rakentamiselle.

Tänne ei voi rakentaa mitä tahansa latoa.

Salla Varenti

– Tätä on puuhattu neljä vuotta. Vanhan, nyt jo puretun maneesin ympärillä on muinaismuistoalueita. Uusi maneesi saatiin sovitettua juuri ja juuri niiden väliin. Tarkkaan on myös mietitty, miltä uusi rakennus näyttää järveltä katsottuna.

– Olemme neuvotelleet kaupungin ja Ely-keskuksen, välillä myös Museoviraston kanssa. Tänne ei voi rakentaa mitä tahansa latoa, mutta nyt alan uskoa siihen, että maneesi nousee tuohon rantaan, ratsastuskentän viereen.

Uusi halli on tarkoitus saada valmiiksi lokakuussa, parahiksi suojaamaan hevosia ja ratsastajia syksyn sateilta.

Lue seuraavaksi